Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Amerikának nincs Európához fogható szövetségese

2014.03.26. 21:04
Az EU és USA közötti partnerség nem mindig zökkenőmentes, legutóbb például éppen az NSA lehallgatási botránya bizonyította ezt. Az EU határainál tapasztalható válság megoldásához azonban egyre fontosabb, hogy jó viszonyt ápoljanak a szövetségesek. A brüsszeli EU–USA csúcs napján Christian Ehlert, az USA-val való kapcsolatokért felelős parlamenti delegáció elnökét kérdezte az Európai Parlament sajtóirodája. Szerinte az EU–USA kötelékek még mindig erősek és megkérdőjelezhetetlenek.

Mit jelent az ukrán válság az EU–USA partnerségben? Hogyan tud a két fél együttműködni az Atlanti-óceán két oldalán, hogy együtt találjanak megoldást arra, hogy Oroszország megkérdőjelezi a hidegháború utáni status quo-t?

A csúcstalálkozó szomorú aktualitása egyben meg is erősíti a két oldal közötti együttműködést, amelynek célja a nemzetközi jog és a demokrácia védelme. Megint csak az évtizedeken át sikeres partnerségi kapcsolatot ápoló EU és az USA lép fel az ügyben. Megnyugtató az a tudat, hogy együtt tudunk működni, amennyiben komolyan fennáll annak a veszélye, hogy ismét hidegháborús helyzet alakuljon ki.

Az USA régóta Ázsiát próbálta külpolitikája középpontjába állítani. Ez mit jelent az EU szemszögéből?

Nemcsak az USA, de az EU is Ázsia felé tekintget, ahogyan a kontinens egyre fontosabb gazdasági és politikai szempontból. De ha válság alakul ki ott, az USA-nak nincsen Ázsiában hozzánk hasonló partnere. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ez nem pusztán gyerekes erőfitogtatás. A lényeges kérdés az, kiből válhat igazi szövetséges.

Mit vár az e heti csúcstól? Minden a tervek szerint halad a szabadkereskedelmi szerződést illetően?

A szabadkereskedelmi tárgyalások még mindig sínen vannak, bár reménykedtünk abban, hogy a legutóbbi tárgyalási forduló során komolyabb javaslatok érkeznek a vámok csökkentéséről, vagy akár eltörléséről.

De ez csak a tárgyalások egyik fele. A célunk, hogy egy jól előkészített szabadkereskedelmi egyezmény szülessen meg. Kíváncsian várom a további tárgyalásokat.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.