Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Csökkenti az EP az ukrán importra kivetett vámot

2014.04.03. 17:28

Az európai parlamenti képviselők hozzájárultak az Ukrajnából érkező áruk vámjának csökkentéséhez. Az ukrán vasra, acélra, mezőgazdasági terményekre és gépekre kivetett uniós vámok 98 százalékát megszünteti a javaslat, amit elfogadott az Európai Parlament. Az egyoldalú intézkedés 487 millió eurót hagy az ukrán gyártóknál és exportőröknél, így jelentős segítséget jelent a küszködő ukrán gazdaságnak.

„Az Európai Parlament már évek óta támogatta Ukrajna uniós elkötelezettségét. Most végre a gyakorlatba is átültethetjük ezt a támogatást" – mondta a témáért felelős lengyel néppárti képviselő, Pawel Zalewski.

Egyoldalú, visszavonható

Az Unió közben saját termelőinek érdekeit szem előtt tartva korlátozza bizonyos, a területére vámmentesen importálható „érzékeny" termékek mennyiségét. Ilyen termék például a gabona, a sertés-, a marha-, és a baromfihús, valamint a feldolgozott húsáru.

Az Uniós kereskedelmi kedvezményt jelentő lépésekre Ukrajnának nem kell az uniós termékek behozatalára kivetett saját vámjai visszavonásával válaszolnia. Az ország azonban nem emelheti saját vámjait. Az Ukrajnából importált termékeknek továbbra is meg kell felelniük a származási hely feltüntetésére vonatkozó szabályoknak, az ukrán hatóságoknak pedig garantálniuk kell, hogy harmadik országból érkező, de ukrán termékként feltüntetett áru nem lépi át az ukrán-EU határt.

Ha az Ukrajnából érkező áru olyan mértékben árasztja el az uniós piacot, hogy az az uniós termelőknek komoly nehézséget okoz vagy okozhat, akkor az EU visszaállíthatja a vámokat. A döntés életbe lépéséhez még az EU Miniszterek Tanácsának hivatalos jóváhagyására van szükség. Az EU külpolitikai vezetője, Catherine Ashton már bejelentette, hogy a kereskedelmi kedvezményeket „pár héten belül bevezetik".

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Vennék
  • Hírek