Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Még megmenekülhet az akác

2014.04.16. 16:24
Az inváziós, Európában nem őshonos növények vagy állatok Európába jutása és a már elterjedt fajok okozta károk ellen lép fel az a jogszabály, melyet szerdán szavazott meg az Európai Parlament. A jogszabály betiltja az „unió számára veszélyesnek" minősített fajokat, és kötelező egyeztetést ír elő a tagállamok számára kiirtásukra. Ahogy korábban megírtuk, ez az akácfát is érintheti, mely Amerikában őshonos, de egyelőre nincs miért aggódniuk az akácmézfogyasztóknak.

„Az idegenhonos inváziós özönfajok évente 12 milliárd eurónál is több kárt okoznak az Unióban, és több tagország már jelentős összegeket költött a probléma kezeléséreˮ – mondta Pavel Poc cseh szocialista képviselő, a téma parlamenti felelőse. Jelentését 606 szavazattal, 36 ellenszavazat és négy tartózkodás mellett fogadták el.

Mi lesz az akáccal?

Az „unió számára veszélyesˮ fajként besorolt állatokat és növényeket nem lehet behozni az Unió területére, tilos szállításuk, kereskedelmük, tartásuk, tenyésztésük és termesztésük, és nem engedhetők szabadon a természetben, fogalmaz a szöveg. A jogszabályt most hivatalosan is jóvá kell hagynia a Tanácsnak.

Az Európai Bizottság szerint a nem őshonos fajok

  • csökkentik a biodiverzitást
  • betegségeket hordoznak
  • asztmát, ekcémát és allergiát okoznak
  • károsítják az infrastruktúrát
  • évente összesen 12 milliárd eurónyi kárt okoznak az EU-ban

A jogszabály elfogadása nem jelenti automatikusan az akác kiirtását vagy korlátozását Magyarországon. Mint korábban megírtuk, a jogszabály, ha véglegesen elfogadják, felhatalmazná az Európai Bizottságot (EB), hogy készítsen egy listát, amin az unióra veszély jelentő özönfajok szerepelnek.

Erről a listáról minden tagország kiválaszthatja azokat, amiket önmagára nézve veszélyesnek fogad el: mindenki szavazhat arról, hogy a listára felkerüljön-e az adott faj, vagy sem. A listát később ugyanilyen tagországonkénti szavazással lehet majd bővíteni vagy ritkítani.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.