EP: Gyorsabb segély a katasztrófa-sújtotta országoknak

2014.04.17. 15:42

Az árvíz vagy más természeti katasztrófák által sújtott EU tagállamok vagy tagjelöltek gyorsabban és célzottabban hozzájutnak majd az EU szolidaritási alapjának forrásaihoz azt követően, hogy a Parlament megszavazta az alap reformját.

Kézzelfogható segítség

A Tanáccsal már informálisan leegyeztetett szabályok többek között 10-től 12 hétre hosszabbítják meg a segélyért folyamodás határidejét, lehetővé teszik a segély 10 százalékának előre kifizetését, és egyszerűsítik a segély jóváhagyásának feltételeit a földrajzilag korlátozott hatású katasztrófák esetén.

„Az Európai Unió Szolidaritási Alapja az uniós szolidaritás egyik legkézzelfoghatóbb és leghatékonyabb példája. A reform révén az alap még hatékonyabban működik majdˮ - mondta a témáért felelős Rosa Estaràs Ferragut spanyol néppárti képviselő.

A teljes segélyösszegből legfeljebb 30 millió eurós, 10 százalékos előleg kifizetésének lehetőségéért a Parlament állt ki annak ellenére, hogy a Tanács a tárgyalások során végig ellenezte a javaslatot.

23 állam, 3,6 milliárd euró

A szolidaritási alap nagy katasztrófák esetén vehető igénybe, amikor a kárösszeg eléri a 2011-es árakon számított 3 milliárd eurót, vagy az érintett ország bruttó nemzeti jövedelmének 0,6 százalékát. Ezentúl egyetlen feltételnek kell megfelelni, az elszenvedett kár értékének el kell érnie a régió bruttó jövedelmének 1,5 százalékát.

A 2014 és 2020 között évente 500 millió euróból gazdálkodó uniós szolidaritási alapot a Közép-Európát sújtó 2002 nyári árhullámot követően, még ugyanabban az évben hozták létre. Azóta 56 alkalommal vették igénybe árvizek, viharok, erdőtüzek, földrengések és szárazságok okozta károk enyhítésére. Eddig 23 tagállam kapott segítséget összesen 3,6 milliárd euró értékben.

Ugyanakkor már régóta várható volt az alap működésének felülvizsgálata annak érdekében, hogy hatékonyabbá, gyorsabbá és láthatóbbá váljon az általa nyújtott segítség. 2005-ben a Parlament ugyan elfogadta az alap átalakításáról szóló javaslatot, de azt a Tanács visszautasította.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.