Péntekig lehet regisztrálni az EP-választásra

2014.05.08. 06:55

Még két napig, péntek 16 óráig kérhetik a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok, hogy vegyék fel őket a május 25-i európai parlamenti választás névjegyzékébe. A május 25-i EP-választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhelyet létesítő uniós polgárok is szavazhatnak, ha kérik.

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező több mint 107 ezer európai uniós állampolgárt január végéig tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) arról, hogy választójogukat hazájuk helyett Magyarországon is gyakorolhatják az EP-választáson. Ha a magyarországi pártok által állított listára akarnak szavazni, a lakcímük szerinti polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodától kérhetik péntek 16 óráig a névjegyzékbe vételüket személyesen vagy levélben. A kérelmet online is be lehet nyújtani a www.valasztas.hu-n.

Az NVI nyilvántartása szerint eddig több mint hatezer uniós polgárt vettek fel a névjegyzékbe.

A névjegyzékbe vétel lezárulta után az uniós országok választási szervei tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték névjegyzékbe vételüket. Ilyenkor a választót törlik az anyaország névjegyzékéből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon. Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, az május 15-én 16 óráig kérheti a törlését, ha mégis az anyaországában akar szavazni.

A legutóbbi, 2009. évi EP-választás előtt ugyancsak több mint százezer felhívást küldött ki az Országos Választási Iroda (az NVI jogelődje) a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak. A megkeresettek közül akkor 5600-an vetették fel magukat a névjegyzékbe – írja az MTI.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Csok