Huszonhétezer delegált vesz részt a szavazatszámlálásban

2014.05.21. 14:31
Huszonhétezernél is több pártdelegált vesz részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak május 25-i választásán - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.

Az MTI szerint a szavazatszámláló bizottságokba május 9-éig jelenthettek be delegáltakat az EP-választáson listát állító pártok. A jogszabály szerint a választási bizottságoknak, illetve a szavazatszámláló bizottságoknak a választott tagokon felül a választáson listát állító pártok által delegált tagjai is vannak.

A szavazatszámláló bizottságokba - országosan 10 386 van - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhettek az EP-választáson listát állító pártok. A közösen listát állító pártok közösen küldhettek két-két tagot a bizottságba.

Áprilisban 40 ezren voltak

A pártok így a szavazatszámláló bizottságokba akár 166 ezer delegáltat is bejelenthettek volna, de az NVI adatai szerint mindössze 27 ezret regisztráltak. A számok szinte véglegesnek tekinthetőek, a választási irodák mostanra minden delegáltat rögzítettek az informatikai rendszerben.

A legtöbb, csaknem 14 ezer 300 delegáltat a Fidesz-KDNP jelentette be, az MSZP csaknem 5400-at, a Jobbik 5200-at, a Demokratikus Koalíció több mint 1200-at, az Együtt-PM közel 700-at, A Haza Nem Eladó Mozgalom párt több mint 70-et, az LMP több mint 50-et, a Seres Mária Szövetségesei 1-et.

Az áprilisi országgyűlési választásra a pártok, a nemzetiségi önkormányzatok és a független jelöltek összesen 40 854 delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba.

Az EP-választás hivatalos eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az NVB. Így a választáson induló valamennyi párt a delegáltjain keresztül mind helyi, mind országos szinten közvetlenül követheti az eredmény megállapítását.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Tippek
  • Hírek