Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Ponta nem utasítja el, hogy államfőjelölt legyen

2014.05.30. 09:23

Victor Ponta román miniszterelnök az EP-választás tanulságai alapján nem utasítja el azt a lehetőséget, hogy ő legyen az általa vezetett román Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje az év végi elnökválasztáson – írja a kormányfő nyilatkozata alapján az MTI.

Ponta részt vett pártja vezetőségének a vasárnapi európai parlamenti választásokat kiértékelő tanácskozásán. Elmondta, elsősorban azt szeretné, hogy végigvigye 2016-ig a miniszterelnöki mandátumát, de fontosnak nevezte azt is, hogy a PSD nyerje meg a novemberi elnökválasztást. Mint mondta, ha neki kell indulnia jelöltként, akkor jókedvvel és nagy reménnyel teszi meg.

A PSD csütörtökön elhatározta, hogy a szeptember eleji kongresszusán nevezi meg hivatalosan államfőjelöltjét.

Romániai elemzők szinte biztosra veszik, hogy a román kormánykoalíció fő erejét képező PSD a párt elnökét, azaz Pontát fogja küzdelembe vetni a novemberi megmérettetésen.

A jobboldali Traian Basescu jelenlegi államelnöknek számos vitája volt Pontával 2012 óta, amikor a baloldali kormányfő hatalomra került. A liberálisok néhány héttel ez előttig még a kormánykoalícióban foglaltak helyet, de a belső viták, elsősorban Crin Antonescu liberális pártvezér és a miniszterelnök közötti személyes ellentétek miatt a PNL kivonult a kormányból. Eközben a két politikai tábor - a szociáldemokraták vezette koalíció és a jobbközép térfél ádáz küzdelmet folytatott egymással a liberálisok "becserkészéséért".

Úgy tűnik, ez a jobboldalnak sikerült. A vasárnapi EP-választás után ugyanis a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a jobboldal meghatározó erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PDL) elhatározta, hogy közös jelöltet állít az év végi elnökválasztásra, de még nem döntötték el, ki lesz az. A jobboldali és baloldali pártok szavazótábora alapján kiegyensúlyozott elnökválasztásra számítanak a romániai elemzők, akik szerint a 41 éves Ponta attól tart, hogy egy esetleges vereség az elnökválasztáson véget vethet politikai pályafutásának.

A PSD magabiztosan nyerte meg a vasárnapi romániai EP-választást a szavazatok 37,6 százalékával. A PSD elvesztette a két legutóbbi elnökválasztást 2004-ben és 2009-ben.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.