Szilárda
-4 °C
3 °C

Junckert teljes egyetértés nélkül is lehet jelölni bizottsági elnöknek

2014.06.03. 15:38 Módosítva: 2014-06-03 15:40:55
A német kancellár, Angela Merkel szerint nem kell feltétlenül teljes egyetértés az uniós tagországok vezetőinek körében ahhoz, hogy Jean-Claude Junckert jelöljék az Európai Bizottság elnökének, ugyanakkor meg kell őrizni Nagy-Britannia uniós tagságát.

Az MTI szerint Merkel Berlinben a grúz kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: azért dolgozik, hogy meglegyen a Juncker bizottsági elnökké jelöléséhez szükséges minősített többség az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsban.

Ugyanakkor a döntést „európai szellemben" kell meghozni, ami azt jelenti, hogy a lehető legnagyobb egységet kell létrehozni, hiszen „nekem például nem mindegy, hogy Nagy-Britannia az unió tagja-e" – tette hozzá a német kancellár.

A Tanács javasolhat

Merkel eddig nem beszélt arról nyilvánosan, hogy a tanács akár teljes egyetértés nélkül, a döntést ellenző tagállamok leszavazásával is javasolhatja az Európai Néppárt csúcsjelöltjét bizottsági elnöknek, ha a testületben nem alakul ki a minősített többségi döntést megakadályozó úgynevezett blokkoló kisebbség.

Az Európai Tanácsnak az Európai Parlamentnek kell személyi javaslatot tennie az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltésére. A tanács több tagja, köztük David Cameron brit és Orbán Viktor magyar kormányfő nem támogatja Jean-Claude Juncker jelölését.

Mindeközben a német szociáldemokrata párt (SPD) elvárja Angela Merkel kancellártól, hogy egyértelműen foglaljon állást Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökké választása mellett - írta hétfőn a Frankfurter Rundschau című német lap.

Schulz fontos pozícióba kerül?

„Merkel asszony a homályos beszéd mestere, de most már végre világosan és egyértelműen ki kell jelentenie, hogy a választás után is érvényesek a választás előtt tett ígéretek" – mondta Ralf Stegner, az SPD alelnöke a frankfurti lapnak, utalva arra, hogy az európai pártcsaládok az európai parlamenti (EP-) választás előtt  megnevezték csúcsjelöltjüket – a győztes Európai Néppárt Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfőt, a második helyezett szocialisták pedig a német Martin Schulzot, az EP eddigi elnökét –, akit az Európai Bizottságnak, vagyis az unió legfőbb végrehajtó intézményének az élére szánnak.

Az SPD alelnöke hozzátette, hogy az EP szocialista frakciója hajlandó támogatni Junckert, de ezért személyi és tartalmi ügyekben is ellentételezést vár a konzervatívoktól. Az SPD azt akarja elérni, hogy az EP a szocialisták támogatásával válassza meg bizottsági elnöknek a néppárti csúcsjelöltet, és a támogatásért cserébe Martin Schulz kapjon fontos pozíciót a Juncker-bizottságban.

„Nincs ok arra, hogy ne Jean-Claude Juncker legyen a bizottság elnöke" – mondta a Frankfurter Rundschaunak Thomas Oppermann, az SPD német parlamenti (Bundestag) frakcióvezetője. „Képtelenség, hogy egy hete azon vitatkozunk, hogy egy választási győztes elfoglalhatja-e a megpályázott tisztséget" – jegyezte meg.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.