Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Váltanak a dán és finn euroszkeptikusok

2014.06.05. 15:23
Két euroszkeptikus és bevándorlásellenes párt, a Dán Néppárt és az Igaz Finnek párt csütörtökön bejelentette, hogy a brit Konzervatív Párt uralta Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoporthoz csatlakoznak az Európai Parlamentben.

A május 25-i európai parlamenti választást Dániában megnyerő Dán Néppárt a voksok több mint 23 százalékát kapta, és ezzel négy képviselői helyhez jutott az uniós testületben. „A lehető legnagyobb és legbefolyásosabb csoporthoz szerettünk volna csatlakozni” – mondta az MTI szerint a párt szóvivője, Soren Sondergaard az AFP francia hírügynökségnek.

A szóvivő dicsérte David Cameron brit kormányfő hozzáállását az Európai Unióhoz. „David Cameron és a konzervatívok szerint az EU tagjai maradhatunk, azonban bizonyos területeken kevésbé szigorú körülmények között” – tette hozzá.

Nem akarnak kilépni

A populista párt tagjai korábban a legnagyobb EU-ellenes brit politikai erőhöz, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjához (UKIP) hasonlóan az euroszkeptikus Szabadság és Demokrácia Európája képviselőtestületben ültek. Sondergaard szerint azonban volt egy jelentős nézetkülönbség köztük és a frakció többi tagja között, mégpedig az, hogy ők nem akarnak kilépni az unióból.

A Dán Néppárt négy EP-képviselője között van a rasszista kijelentései miatt egyszer már elítélt Morten Messerschmidt is.

Az Igaz Finnek párt is jelentősen megnövelte támogatói táborát az utóbbi időben, és végül a harmadik legerősebb párt lett Finnországban az EP-választásokon, így két képviselőt küldhet a testületbe. A finn párt a Dán Néppárthoz hasonlóan felmondta korábbi szövetségét a brit UKIP-pal.

„Örülök, hogy mi és régi szövetségesünk, a Dán Néppárt is az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához csatlakozik” – mondta Timo Soini, a párt elnöke. „Egy befolyásos és EU-kritikus csoport léte fontos a tagállami függetlenség védelme érdekében” – jelentette ki Sampo Terho, a párt egyik európai parlamenti képviselője.

Az Igaz Finnek másik képviselőjét, Jussi Halla-ahot 2012-ben „etnikai csoport elleni gyűlöletkeltés” vádjában bűnösnek találták azokért a blogbejegyzésekért, amelyekben Mohamed prófétát pedofilnak, az iszlámot pedig a pedofília vallásának nevezte.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.