Nem az EP-választás miatt mondott le János Károly

2014.06.06. 08:56

A spanyol királyi ház szóvivője csütörtökön tagadta azokat a találgatásokat, amelyek szerint I. János Károly uralkodó megromlott egészségi állapota vagy az európai parlamenti választások eredménye miatt mondott volna le.

Az MTI szerint a szóvivő azt is közölte, hogy Fülöp herceg a parlament díszülésén fogja majd hivatalosan is átvenni a trónt apjától. Nem tervezik, hogy a ceremóniára külföldi vezetőket vagy más királyi családok tagjai meghívják – tette hozzá a szóvivő. A parlament szerint az ülésre június 18-án kerülhet sor. 

I. János Károly hétfőn mondott le a trónról. Spanyolországban számos teória jelent meg a lemondás okával kapcsolatban, és az utóbbi időben gyengélkedő király egészségi állapota mellett az is felmerült, hogy azért most mondott le, mert az európai parlamenti választásokon megerősödtek a monarchiaellenes pártok, a két nagy hagyományosan monarchiabarát párt pedig kevesebb mint 50 százalékot kapott.

Ezért egyesek úgy vélték, I. János Károly azért mondott le hirtelen, mert biztosítani akarta, hogy fia trónra léphessen, mielőtt még esetleg a madridi törvényhozásban többséget szereznek és megakadályozzák ezt a monarchiaellenes erők.

Ugyanakkor a királyi ház szóvivője azt mondta csütörtökön, hogy a király már januárban, jóval a választások előtt eldöntötte, hogy le fog mondani, és ezt fiával is megbeszélte. A bejelentést pedig azért tették a voksolás utánra, hogy ezzel ne befolyásolják a kampányt.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.