Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beppe Grillo és Nigel Farage egy frakcióban

2014.06.13. 11:25

Interneten rendezett szavazással a Beppe Grillo vezette olasz 5 Csillag Mozgalom (M5S) választói úgy döntöttek, hogy a mozgalom európai parlamenti képviselői a Szabadság és Demokrácia Európája (EFD) frakcióhoz csatlakoznak.

Az MTI szerint a kedd este lezárult online “népszavazás” igent mondott arra, hogy az M5S május 25-én megválasztott 17 európai parlamenti képviselője a Nigel Farage vezette EU-ellenes szervezet, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) szövetségeseként foglaljon helyet az Európai Parlamentben az EFD frakciójában.

A beppegrillo.it honlapon rendezett szavazás eredményei szerint az M5S-nek az internetes voksoláshoz jogosult több mint 87 ezer tagja közül 29 584-en vettek részt a konzultáción. 23 121-en voksoltak arra, hogy a mozgalom a UKIP szövetségese legyen.

Akkor ki az áruló?

A szavazók az Európai Parlament más frakcióit is választhatták, de a mozgalom alapítója és vezére, Beppe Grillo a Nigel Farage vezette szervezettel való szövetséget ajánlotta. Az európai parlamenti (EP-) választások után két nappal Grillo Brüsszelben már tárgyalt vele a közös frakció megalakításáról.

A brit és olasz Európa-ellenes párt szövetségét az M5S politikusai és tagsága soraiban számos kritika fogadta. Elsők között Federico Pizzarotti, a Parma városát az M5S színeiben vezető polgármester tiltakozott az általa idegengyűlölőnek nevezett UKIP támogatása ellen. Beppe Grillo viszont Pizzarottit kiáltotta ki árulónak.

Az alig öt éves M5S megalakulása óta a mozgalmat érintő összes kérdésben interneten rendez szavazást. Az M5S online választotta ki a mozgalom olasz és európai parlamenti jelöltjeit is. Az internetes véleménynyilvánítást azonban minden alkalommal az a vád éri, hogy nem a többség véleményét képviseli. Több esetben annak a gyanúja is felmerült, hogy az internetes eredményeket Grillo “irányítja”.

Az M5S a tavalyi olasz parlamenti választásokon 25,5 százalékkal a legnagyobb itáliai párt lett. Az EP-választásokon második lett alig több mint 21 százalékkal, húsz százalékponttal lemaradva a győztes balközép kormányerő, a Demokrata Párt (PD) mögött.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.