Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Német kormányszóvivő: Juncker jelölése nem sérti a szerződéseket

2014.06.14. 08:42
Jean-Claude Juncker jelölése az Európai Bizottság elnöki tisztségére nem sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződést – reagált a német kormányszóvivő David Cameron több európai lapban megjelent írására, amelyben a brit miniszterelnök kifejtette, hogy Juncker bizottsági elnökké jelölésének módja nem fér össze a közösség életét szabályozó megállapodásokkal.

Az MTI szerint Steffen Seibert kormányszóvivő pénteki berlini tájékoztatóján felidézte, hogy Jean-Claude Junckert az Európai Néppárt jelölte az Európai Bizottság élére, amikor tavasszal egy kongresszuson csúcsjelöltté választották. Hangsúlyozta, hogy Angela Merkel kancellár "pártelnöki minőségében (a konzervatív CDU elnökeként) vett részt a dublini kongresszuson, és ennélfogva egész biztosan nem sértette meg az EU-szerződéseket".

David Cameron pénteki írásában kiemelte, hogy Junckert senki nem választotta meg semmilyen európai uniós tisztségre. Rámutatott, hogy az EU-szerződések az uniós tagállamok kormányfőinek hatáskörébe utalják a javaslattételt az Európai Bizottság elnökének személyére, még akkor is, ha a szabályok szerint immár az európai parlamenti választások eredményeit is szem előtt kell tartani.

Cameron szerint egyes európai parlamenti képviselők "kitaláltak egy új eljárást", amelynek alapján megpróbálják megválasztani az új bizottsági elnököt, holott az EP-választáson Juncker neve nem szerepelt a szavazólapon  - tette hozzá Cameron az egyebek között az ír Irish Times-ban és a német Süddeutsche Zeitungban közölt írásában.

Cameron hangsúlyozta: aláásná az unió demokratikus legitimitását annak az állításnak az elfogadása, hogy  az EP-választáson résztvevő szavazók Junckert megválasztották az Európai Bizottság élére, mivel ez hatalmi jogköröket csoportosítana át a tagállami kormányoktól az EP-hez a választók jóváhagyása nélkül.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.