Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Handelsblatt: Merkel kitart Juncker mellett

2014.06.16. 13:06
Angela Merkel német kancellár kitart amellett, hogy Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság következő elnöke, és el akarja érni, hogy a luxemburgi politikust a jövő heti uniós csúcson jelöljék a tisztségre – írta a Handelsblatt német üzleti lap hétfőn magas rangú uniós diplomaták tárgyalásokon készült feljegyzéseire hivatkozva.

Az MTI szerint a kancellár az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnökével, Herman Van Rompuyjel folytatott megbeszéléseken "nagyon világossá tette", hogy jelölni akarja Junckert bizottsági elnöknek, és kifejtette, hogy a jelölésről mindenképpen "gyorsan", legkésőbb a közelgő uniós csúcson dönteni kell.

David Cameron, a volt luxemburgi kormányfő jelölését ellenző brit miniszterelnök már csak az úgynevezett blokkoló kisebbség megszervezésével akadályozhatja meg a döntést, de ezt Brüsszelben nem tartják valószínűnek - írta a Handelsblatt.

A blokkoló kisebbséghez legalább négy tagállam szükséges, amelyek együtt az EU népességének legalább 35 százalékát képviselik. Eddig azonban csak Magyarország állt nyíltan Cameron mellé, bár másoknak, köztük Svédországnak és Hollandiának is vannak fenntartásai Junckerrel szemben. 

Merkel a rá nehezedő belpolitikai nyomással is indokolta Jean-Claude Juncker támogatását a Handelsblatt forrásai szerint. A lap megjegyezte, hogy a Merkel vezette CDU-ból a múlt hét végén is több vezető politikus felsorakozott a volt luxemburgi kormányfő mögé. Wolfgang Scha:uble pénzügyminiszter például azt mondta, szerinte már eldőlt, hogy a következő ciklusban Juncker vezeti az Európai Bizottságot.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.