Piroska
3 °C
4 °C

Cameron az EU-csúcs elé vinné a döntést Junckerről

2014.06.22. 20:25

Szavazásra bocsátaná a jövő heti EU-csúcson a brit kormányfő, hogy ki legyen az Európai Bizottság következő elnöke, állítják a BBC által idézett kormányzati források. David Cameron ragaszkodna a személyenkénti szavazáshoz, ha a London által túlzottan föderalistának és ezért az EU-bizottság élére alkalmatlannak tartott luxemburgi Jean-Claude Juncker jelölését az őt támogató részvevők az uniós csúcstalálkozón megpróbálnák további vita nélkül elfogadtatni.

A BBC-nek nyilatkozó kormányilletékesek szerint ha megvan a politikai akarat a konszenzusra a jelölt személyéről, akkor a döntést „el lehet és el is kell halasztani". Ha azonban egyes EU-vezetők megfontolni sem hajlandók Junckeren kívül más lehetséges jelölteket, akkor a csúcstalálkozón szavazni kell – mondták a név nélkül idézett brit kormányzati források.

Az egyik illetékes szerint Cameron fontosnak tartja, hogy mindegyik vezető egyértelműen fejtse ki személyes álláspontját abban a fontos elvi kérdésben, hogy az Európai Parlamentre ruházzanak-e döntési jogköröket „zárt ajtók mögött született alkuval", írja az MTI. A hivatalos brit vélemény szerint ugyanis Juncker megválasztásával az Európai Parlament legnagyobb, néppárti frakciójának akarata érvényesülne, és így a döntés az uniós állam- és kormányfőktől gyakorlatilag átkerülne az EP hatáskörébe.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.