Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hague: További orosz szankciók jöhetnek

2014.06.23. 12:17

A brit külügyminiszter szerint az Európai Unió készen áll arra, hogy amint szükségesnek látja, további büntetőintézkedéseket hozzon Oroszország ellen az ukrán válságban játszott szerepe miatt – írja az MTI. William Hague Luxembourgban nyilatkozott erről, az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozóját megelőzően.

Hozzátette, hogy a döntés előtt az uniós tagállamok értékelik, hogyan reagált Moszkva a múlt héten bejelentett ukrán béketervre és a Kijev által egyoldalúan meghirdetett tűzszünetre. Hague elmondta, hogy az új szankciókon "máris sokat dolgoztak", és úgy vélte, a döntés még a héten megszülethet.

Az unió már eddig több büntetőintézkedéssel sújtotta Oroszországot az ukrán válság mélyítése miatt, de a látványos gazdasági szankcióktól egyelőre tartózkodott.

Szankciókról döntöttek

A hétfői találkozót megelőzően Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter úgy nyilatkozott, Ukrajna szempontjából döntő fontosságú hét kezdődött. Reményét fejezte ki, hogy Oroszország kompromisszumkésznek mutatkozik, és megakadályozza, hogy orosz fegyveresek és katonai felszerelések jussanak Kelet-Ukrajnába.

Luxemburgi ülésük elején az uniós miniszterek jóváhagyták azt a rendelkezést, amely korlátozza az unióba irányuló kereskedelmet az Ukrajnához tartozó, de Oroszország által annektált Krím félszigetről. A döntés szerint csak olyan szállítmányok érkezhetnek további vizsgálódás nélkül az EU-ba, amelyekhez az ukrán hatóságok igazolását is csatolják.

Szintén vita nélkül döntöttek a miniszterek a Szíria elleni szankciók kiterjesztéséről. Tizenkét kormánytagot utazási tilalommal és számláik befagyasztásával sújtottak, és így 191 fősre bővült a szankcionált szíriai személyek uniós listája. Ötvenhárom vállalat és szervezet is szerepel az EU feketelistáján a szíriai válság súlyosbításában viselt felelőssége miatt.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.