Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Renzi: Európának sebességet kell váltani

2014.06.24. 13:25
Nem akarunk a megváltoztathatatlan szabályok Európájában élni - hangoztatta Matteo Renzi olasz miniszterelnök kedden a római parlamentben, ahol a csütörtök-pénteki uniós csúcstalálkozó, és a július elsején kezdődő soros olasz EU-elnökség előtt szólalt fel. A római kormányfő a képviselőházban mondott beszédében kijelentette, az Európai Uniót az unalom bénítja meg, a benne élők szabályok és számok lélek nélküli tömegeként látják az uniót.

"Európa vagy sebességet vált vagy lehetetlen lesz növekedést biztosítani a munkanélküliség csökkentésével" - hangoztatta az MTI szerint Matteo Renzi. Hozzátette: a gazdasági növekedés kulcsa az oktatásba és kultúrába való befektetés. Az olasz miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy a csütörtök-pénteki uniós találkozó helyszíne az I. világháborús helyszínként ismert Ypres belga város lesz.

A tonhal nem méltó

"Nem méltó Európához, hogy még a tonhalak halászatát is szabályozza, de amikor holttestek vannak tengerben, akkor elfordítja a tekintetét" - hangsúlyozta. Hozzátette: nem elég, hogy van közös pénz, "vagy elfogadjuk, hogy közös a sorsunk is, vagy Európa szerepét veszíti". Ha a bevándorlás tragédiájával szemben az a választ , hogy "ez nem ránk tartozik, akkor mi is azt mondjuk: tartsátok meg a pénzeteket, mi pedig megtartjuk saját erkölcsi értékeinket" - fogalmazott Renzi.

A július elsején kezdődő olasz uniós elnökséggel kapcsolatban Matteo Renzi - akinek pártja, a balközép Demokrata Párt több mint 40 százalékot szerzett az európai parlamenti (EP-) választáson - kijelentette: erős Olaszország lépett Európába, amely nem székeket kér, hanem közös politikát. Megjegyezte, hogy az EP-választások eredménye "autósztrádát" nyitott Európában Olaszország előtt.

Az olasz miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya ezer nap alatt végrehajtja az ígért intézményes-gazdasági reformokat. Határidőként 2017. május végét jelölte meg, vagyis tervei szerint kormánya négy évig fog tartani.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.