Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Renzi: Európának sebességet kell váltani

2014.06.24. 13:25
Nem akarunk a megváltoztathatatlan szabályok Európájában élni - hangoztatta Matteo Renzi olasz miniszterelnök kedden a római parlamentben, ahol a csütörtök-pénteki uniós csúcstalálkozó, és a július elsején kezdődő soros olasz EU-elnökség előtt szólalt fel. A római kormányfő a képviselőházban mondott beszédében kijelentette, az Európai Uniót az unalom bénítja meg, a benne élők szabályok és számok lélek nélküli tömegeként látják az uniót.

"Európa vagy sebességet vált vagy lehetetlen lesz növekedést biztosítani a munkanélküliség csökkentésével" - hangoztatta az MTI szerint Matteo Renzi. Hozzátette: a gazdasági növekedés kulcsa az oktatásba és kultúrába való befektetés. Az olasz miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy a csütörtök-pénteki uniós találkozó helyszíne az I. világháborús helyszínként ismert Ypres belga város lesz.

A tonhal nem méltó

"Nem méltó Európához, hogy még a tonhalak halászatát is szabályozza, de amikor holttestek vannak tengerben, akkor elfordítja a tekintetét" - hangsúlyozta. Hozzátette: nem elég, hogy van közös pénz, "vagy elfogadjuk, hogy közös a sorsunk is, vagy Európa szerepét veszíti". Ha a bevándorlás tragédiájával szemben az a választ , hogy "ez nem ránk tartozik, akkor mi is azt mondjuk: tartsátok meg a pénzeteket, mi pedig megtartjuk saját erkölcsi értékeinket" - fogalmazott Renzi.

A július elsején kezdődő olasz uniós elnökséggel kapcsolatban Matteo Renzi - akinek pártja, a balközép Demokrata Párt több mint 40 százalékot szerzett az európai parlamenti (EP-) választáson - kijelentette: erős Olaszország lépett Európába, amely nem székeket kér, hanem közös politikát. Megjegyezte, hogy az EP-választások eredménye "autósztrádát" nyitott Európában Olaszország előtt.

Az olasz miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya ezer nap alatt végrehajtja az ígért intézményes-gazdasági reformokat. Határidőként 2017. május végét jelölte meg, vagyis tervei szerint kormánya négy évig fog tartani.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.