Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Közeledés az olasz kormány és az ellenzék között

2014.06.26. 08:46

Internetes közvetítésben zajlott a Matteo Renzi vezette olasz kormány és az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) közötti szerdai megbeszélés a választási reformokról. Az M5S most először ült le a kormánnyal egyeztetni – írja az MTI.

Az M5S a májusi európai parlamenti választásokat követően nyitott a Matteo Renzi vezette kormány felé. Az EP-választásokon a Renzi vezette PD több mint negyven százalékot szerzett, az M5S alig valamivel több mint 20 százalékot. Ezzel a PD lett a legnagyobb olasz párt.

Élőben közvetítették

Az M5S által bevezetett gyakorlat szerint a találkozót Olaszország egyenesben követhette online. A Matteo Renzi miniszterelnökkel és az általa vezetett balközép Demokrata Párttal (PD) való megbeszélést az M5S kezdeményezte. A megbeszélésen a kormányerő PD és az ellenzéki M5S parlamenti frakcióvezetői vettek részt.

Jelen volt Matteo Renzi is, ami azt mutatta, hogy a kormányfő jelentősnek tartja a 2013-as olasz parlamenti választásokon a legnagyobb pártként végzett M5S-szel való kapcsolatfelvételt. A találkozón nem vett részt Beppe Grillo, az M5S vezére.

Az egyeztetés témája a kormány által tervezett választási reform volt. Erről Matteo Renzi januárban - Italicum névvel - megállapodást kötött Silvio Berlusconival a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnökével. Most az M5S egy általa kidolgozott választási reformtervezetet mutatott be a miniszterelnöknek Democratellum névvel.

A PD és az M5S több mint egy órás találkozóján több pontban összhang volt a kormány és az ellenzéki erő nézetei között. Renzi ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a Democratellum nem biztosítja azt, hogy az olasz választásokon győztes párt kormányozhassa az országot, ami a tavalyi olasz parlamenti választások után is intézményes bénultsághoz vezetett. A PD és az M5S megállapodott, hogy folytatja a konzultációkat. 

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.