Virág
0 °C
2 °C

Erdélyi képviseleti irodát nyitna Brüsszelben a román EP-képviselő

2014.08.01. 21:06

Erdélyi képviseleti irodát és ezen belül a dél-nyugat-erdélyi román Mócvidék "nagykövetségét" akarja megnyitni Brüsszelben Victor Negrescu, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) európai parlamenti képviselője - adta hírül pénteken a Krónika című napilap nyomán az MTI.

Az erdélyi újság szerint a román kormány fő erejét képező PSD EP-képviselője - aki az erdélyi Mócvidékhez tartozó Fehér megyei PSD-szervezet alelnöki tisztségét is betölti - úgy indokolta tervét, hogy brüsszeli kirendeltség nélkül a román hatóságok nem tudják népszerűsíteni az ország régióit, és nem képesek közvetlenül uniós forrásokat sem lehívni.

Korábban nem tetszett nekik az ötlet

A román európai parlamenti törvényhozó a német tartományokat, a lengyelországi vajdaságokat és a spanyolországi régiókat hozta fel példaként, amelyek működtetnek irodát Brüsszelben. „A helyi közigazgatási egységeknek például 300 féle közvetlen finanszírozási lehetőség áll a rendelkezésükre, amelyekhez mi nem férünk hozzá, mert nem vagyunk ott Brüsszelben. Ezeket az alapokat közvetlenül a haszonélvező pályázhatja meg, legyen szó civil szervezetről vagy vállalkozóról” – érvelt javaslata megalapozottsága mellett Negrescu.

Hozzátette: ötletét a PSD többi EP-képviselője is felkarolta, ennek megfelelően már ősszel megnyitná kapuit az erdélyi kirendeltség és a móc nagykövetség.

Az iroda munkatársai Erdély, ezen belül az öt megyében – Bihar, Arad, Hunyad, Fehér és Kolozs – elterülő Mócvidék turisztikai potenciálját, befektetési lehetőségeit népszerűsítenék.

A Krónika szerint a kezdeményezés azért meglepő román politikus részéről, mert Bukarest három évvel ezelőtt "hisztérikusan" reagált Székelyföld brüsszeli képviseleti irodájának megnyitására. A kirendeltséget Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében avatták fel 2011. június elsején, a brüsszeli Magyar Régiók Házában.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.