Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Olaszország Mogherinit jelöli az Európai Bizottság alelnökének

2014.08.02. 08:36

Olaszország hivatalosan is külügyminiszterét, Federica Mogherinit javasolta az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, egyben az Európai Bizottság alelnökének tisztségére.

Az MTI szerint Matteo Renzi olasz kormányfő levélben tájékoztatta Jean-Claude Junckert, az uniós javaslattevő-végrehajtó testület leendő elnökét.

A 41 éves, politológus végzettségű Mogherini február vége óta van hivatalban és Renzivel baráti viszonyt ápol. Az olasz kormányfő az európai baloldal erős emberének számít azóta, hogy a mögötte álló tömörülés, a Demokrata Párt (PD) elsöprő győzelmet aratott a májusi európai parlamenti (EP) választásokon, illetve annak köszönhetően is, hogy jelenleg Olaszország látja el az unió soros elnöki tisztségét. Renzinek épp ezért Brüsszelben komoly beleszólása van a biztosi jelölésekbe. Mogherini eddig a nyilvánosság előtt nem beszélt biztosi jelöltségéről.

Az olasz külügyminisztert bírálói fiatalnak és tapasztalatlannak tartják, a kelet-közép-európai uniós tagállamok pedig korábban elsősorban azért emeltek kifogást ellene, mert véleményük szerint Mogherini túlságosan oroszbarát. Az uniós tisztséget jelenleg a brit Catherine Ashton tölti be, aki egyúttal az Európai Külügyi Szolgálat vezetője is.

Lengyelország szintén külügyi feladatokra szánja biztosjelöltjét, Radoslaw Sikorski külügyminisztert.

Magyarország Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminisztert küldi az Európai Bizottságba. A tárcavezető - nyilatkozatai szerint - első helyen a bővítés- és szomszédságpolitikai területet jelölte meg, de a közlekedési vagy az innovációs biztosi posztot is szívesen vállalná.

Az EU két nagy tagországa, Franciaország és Németország férfi jelölteket nevezett meg: előbbi Pierre Moscovici volt gazdasági minisztert, utóbbi Günther Oettinger jelenlegi energiaügyi biztost.

A 28-aknak Juncker kérése szerint július 31-ig kellett előterjeszteniük jelöltjeiket a biztosi posztokra.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.