Emma
-2 °C
6 °C

Nem bíznak a németek az EU-intézményekben

2014.08.07. 08:56
Németországban továbbra is kevesen bíznak az Európai Unió intézményeiben, de erősödött az EU-t demokratikus közösségnek tartók aránya – mutatta ki egy szerdán Berlinben ismertetett felmérés.

Az MTI jelentette, hogy az Európai Bizottság berlini képviseletén bemutatott vizsgálat szerint a német lakosság csupán 30 százaléka viszonyul bizalommal az uniós intézmények iránt, 58 százalék szerint pedig jobb nem megbízni a közös intézményekben.

Az adatokat május végén, június elején vették fel, röviddel az európai parlamenti választások után. Az előző, tavaly ősszel készült vizsgálatban 29 százalék mondta azt, hogy inkább bízik az uniós intézményekben, a bizalmi index így lényegében nem változott az EP-választások nyomán, és továbbra is a 31 százalékos uniós átlag körül van.

A németek kritikus hozzáállása elsősorban a túlfejlett uniós bürokráciáról szóló, széles körben elterjedt nézeteknek tulajdonítható a bizottság közvélemény-kutató szolgálata, az Eurobarometer felmérése szerint, amely kimutatta, hogy a német lakosság 85 százaléka sokallja a bürokráciát az EU-ban.

Ugyanakkor az elkötelezettség erősödött a közösség iránt. Az EP-választások után készített felmérésben megkérdezettek 81 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy a mai világban egyesült Európára van szükség, ami 1 százalékpontos emelkedés az előző vizsgálathoz képest, és 79 százalék mondta azt, hogy az EU polgárának érzi magát, ami 6 százalékpontos növekedés.

"A bizalom még mindig gyenge, de az EP-választások révén jelentősen erősödött a demokrácia érzülete - mondta a felmérés bemutatóján Richard Kühnel képviseletvezető, rámutatva arra, hogy 41 százalékról 57 százalékra emelkedett azok aránya, akik úgy érzik, hogy számít a szavazatuk az EU-ban.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.