Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Korai iskolaelhagyók, munkanélküliek, vállalkozók: minden, amit az európai fiatalokról tudni kell

2014.08.12. 14:14 Módosítva: 2014.08.12. 14:15

Augusztus 12-e a nemzetközi ifjúsági nap, sok fiatalnak azonban nem sok oka van az örömre. Az EU-ban több mint 5,3 millió 25 év alatti európainak nincs állása, a fiatalokat sújtó munkanélküliség az EU egyik legégetőbb problémája.

írja az EP sajtóirodája, mely emlékeztet: a helyzeten különböző uniós programok próbálnak javítani. 

Például:

  • Az ifjúsági garanciaprogram célja, hogy minél több fiatal jusson munkához, és a 25 év alattiak közül négy hónapnál hosszabb ideig senki ne maradjon munka vagy képzési lehetőség nélkül. Az Európai Szociális Alapból mintegy 10 milliárd eurót, míg az ifjúsági foglalkoztatási alapból további 6 milliárd eurót fordít erre a célra az EU.
  • 1987-es indulása óta több mint 3 millióan vettek részt a népszerű Erasmus diákcsere-programban. Az elmúlt tanévben 270 ezer diák részesült ösztöndíjban, amellyel külföldön tanulhatott. Szeptembertől Erasmus+ néven fut majd a megújított program.
  • Májusban az Európai Parlament több ezer fiatalt látott vendégül Strasbourgban az európai ifjúsági rendezvényen, ahol Európa jövőjéről vitáztak a résztvevők. A gondolatokat, ötleteket ebben a jelentésben foglalták össze a résztvevők, amelyet az EP-képviselők is megkapnak.

Az európai fiatalokról a következő infografikát is kiadták:

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.