Virág
0 °C
2 °C

Az Európai Parlament hiányolja a nőket

2014.08.28. 10:45

A női jelöltek hiánya miatt veszélybe kerülhet a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság európai parlamenti támogatása – írja az MTI.

Guy Verhofstadt, a liberális képviselőcsoport vezetője a minap úgy nyilatkozott, hogy a liberálisok nem támogathatnak egy olyan bizottságot, amelyben kevés a női biztos, és amely így nem tükrözi a konzervatívokból, szocialistákból és liberálisokból álló parlamenti többségen belül uralkodó Európa-barát erőket.

Eddig csak négy női jelölt pályázik az Európai Bizottság 28 biztosi pozíciójának valamelyikére. Amennyiben ez így marad, ezzel jelentősen csökkenne a José Manuel Barroso vezette intézmény női-férfi biztosainak aránya, hiszen a leköszönő testület tagjai között a gyengébbik nem kilenc tagja is képviseltette magát.

Juncker nemrégiben egy, a Kurier osztrák napilapnak adott interjúban minden országot figyelmeztetett, hogy teljesítse a női jelölt kinevezéséről szóló felhívását. "Amennyiben végül sokkal kevesebb nő, mint amennyi férfi kerül be az új bizottságba, ezt az egyes szakterületek felosztásakor kell kompenzálnom majd. A női biztosok így egészen biztosan esélyesek egy fontos portfólió vagy a népszerű alelnöki pozíció elnyerésére" - jelentette ki a bizottság új elnöke.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.