Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Martin Schulz aggódik az Ökotársért

2014.09.10. 15:32 Módosítva: 2017.01.12. 13:08

Mélységes aggodalmának adott hangot Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerdán a Twitteren a norvég pénzeket kezelő magyar civil szervezeteknél tartott rendőri akció miatt, írja az MTI. A Twitteren a következő poszt jelent meg:

Az EP német, szociáldemokrata elnöke rövid üzenetében azon meggyőződésének adott hangot, hogy a másként vélekedő hangok tesznek egy társadalmat vibrálóvá. „Ez a fellépés az ellenkező irányba mutat” – vélekedett Schulz.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében hétfő reggel házkutatást tartott a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában, és munkatársai iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le.

Aznap délben nyomozók jelentek meg a pályázati programot lebonyolító konzorcium egy másik tagjának, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnak (Demnet) az irodájánál is. Norvégia szerint a fellépés teljesen elfogadhatatlan. Az NNI viszont közölte: a művelet sem túlzó, sem demonstratív, sem megfélemlítő jellegű nem volt.

Az Ökotárs-ügy címszavakban

  • Hétfő reggel váratlanul kiszállt a Nemzeti Nyomozó Iroda a Norvég Civil Alapot kezelő Ökotárshoz, majd később egy társalapítványhoz, a Demnethez is.
  • A nagy erőkkel érkező nyomozók egész napos vesztegzár alá vették a civil szervezetek irodáit
  •  A rendőrök délután a civilszervezetek vezetőinek magánlakásán is házkutatást folytattak.
  • Délután hatkor a rendőrök lakására kísérték haza Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjét.
  • A Demnet munkatársaitól úgy értesültünk, hogy a rendőrség olyan anyagokat is lefoglalt, amelyeknek nem volt közük a Norvég Civil Alap ügyeihez.
  • További részletek cikkünkben.

Schulz csak ne befolyásolja a foylamatban lévő nyomozást!

Ez a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának véleménye a német szocialista reakciójáról. A kormánypártiak szerint a házkutatás csak a források jogszerű felhasználását hivatott ellenőrizni, mivel

fontos, hogy ezek a kormánytól független szervezetek minden belföldi és külföldi befolyástól függetlenül végezhessék munkájukat.

Az esetleges visszaélések kivizsgálása, és így a Norvég Alap forrásaihoz való egyenlő hozzáférés pedig minden magyarországi civil szervezet érdeke.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.