Ratifikálták az EU-ukrán társulási megállapodást

2014.09.16. 16:13
Az Európai Parlament (EP) keddi strasbourgi plenáris ülésén megszavazta az Európai Unió és Ukrajna között kötött társulási megállapodás ratifikálását. Az EP képviselői közül 535 szavazott a megállapodás mellett, 127 ellene, 35 pedig tartózkodott, írja az MTI. A voksolás idejére videókapcsolatot teremtettek az EP, illetve az ukrán parlament között - ez utóbbi testület ülésének napirendjén szintén a megállapodás ratifikálása szerepelt.

Az elfogadott dokumentumban Ukrajna kötelezi magát az emberi jogok tiszteletben tartására, a szabad piacgazdaság megteremtésére és az Európával való szoros együttműködésre. Politikai társulást és gazdasági integrációt hoz létre az Európai Unió és Ukrajna között, és biztosítja a piacokhoz való kölcsönös hozzáférést. Mély és átfogó szabadkereskedelmi övezetről szóló egyezményt is magában foglal, amelynek az életbe léptetését azonban - az EU, Oroszország és Ukrajna között a múlt pénteken lefolytatott tárgyalások eredményeként - 2015 végéig elhalasztják.

Jogállam, demokratikus alapelvek

A megállapodás politikai kitételei a párbeszéd új csatornáinak megnyitásával, illetve az energiaügy, közlekedés és oktatás terén történő együttműködés alapszabályainak lefektetésével közelebb hozzák Ukrajnát az EU-hoz. A reformok véghezvitelére és a demokratikus alapelvek, az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartására kötelezik Ukrajnát.

A társulási megállapodás nagyobb mozgásszabadságot biztosít az ukrán munkavállalók számára, meghatározza a vízummentesség bevezetésének lépéseit, és elkezdi az uniós és az ukrán szabályzás összehangolását azáltal, hogy részletesen megszabja az uniós joganyag ukrajnai átültetésének és életbe léptetésének ütemtervét.

A mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás alapvetően az uniós és az ukrán piac integrációját jelenti. Megszünteti az importvámokat és tiltja a további kereskedelmi korlátozásokat, bár egyes „érzékeny" területeken, például a mezőgazdasági termékek kereskedelmében fenntart bizonyos korlátozásokat és átmeneti időszakokat. A megállapodás részben integrálja a kormányzati közbeszerzési piacokat is.

Egyoldalú vámmentesség

A most ratifikált társulási egyezmény politikai részét még ez év márciusában, a gazdasági vonatkozásokkal kiegészített teljes megállapodást pedig június végén írta alá az EU-tagállamok állam- és kormányfője, illetve Ukrajna elnöke. 

A társulási megállapodásnak a mély és átfogó szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról szóló részének életbe léptéig, azaz 2016 elejéig is élvezheti Ukrajna az EU autonóm kereskedelmi intézkedéseiből fakadó előnyöket, tehát az ukrán árucikkek nagy része vámmentesen juthat be az uniós országok piacaira, Ukrajnának azonban nem lesz kötelessége ugyanilyen kedvezményeket nyújtani az EU-tagállamok árucikkei számára.     

Az aláírást eredetileg a tavaly novemberben Vilniusban tartott keleti partnerségi csúcstalálkozóra tervezték, de Viktor Janukovics akkori ukrán elnök moszkvai nyomásra az utolsó pillanatban elállt az aláírástól. Lényegében ez a fejlemény adta az utolsó szikrát a kijevi ellenzéki megmozdulások drámai kibontakozásához.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Csok