Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Schulz: Minden eddiginél erősebb felhatalmazást kapott az EB

2014.10.23. 12:27

A Jean-Claude Juncker vezette új Európai Bizottság nagyon széleskörű támogatást kapott az Európai Parlamentben, állapította meg Martin Schulz EP-elnök a szerdai strasbourgi szavazás után. Szerinte Európai Bizottság, illetve annak elnöke soha korábban nem bírt ilyen erős legitimációval. Az EP-elnök szerint ezek után már nem lesz lehetséges a jövőben sem visszatérni a korábbi gyakorlathoz, amelyben kizárólag az uniós tagállami vezetők döntöttek arról, ki legyen a jelölt az európai bizottsági elnöki tisztségre, írja az MTI.

Az Európai Parlament konzervatív-szociáldemokrata-liberális többsége szerda délben jóváhagyta Jean-Claude Juncker új Európai Bizottságát. Juncker engedett a parlament nyomásának, és átalakította a magyar jelölt, Navracsics Tibor tárcáját: elvette tőle az EU népszerűsítésének feladatát, és a sportügyeket osztotta rá helyette. Az uniós polgárság témájaátkerült a görög belügyi EU-biztoshoz, a magyar jelölt esetében pedig nevesítik a sportügyi felelősségi területet is.

A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja nyilatkozatban üdvözölte Navracsics Tibor és a bizottság megválasztását. A kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi portfólió „nagy megtiszteltetés, Navracsics Tibor személyében pedig egy felkészült, elkötelezett, Európa-barát biztos megválasztását üdvözölhetjük". Azt írták közleményükben, hogy Navracsics meghallgatása után azonnal megindultak ellene a politikai és ideológiai támadások, de a baloldal minden megbuktatási kísérlete kudarcot vallott. Szerintük az Európai Néppárt és Jean-Claude Juncker bizalma töretlen Navracsics Tiborban. Meghallgatásán bizonyította alkalmasságát, a számára eredetileg kijelölt portfólió pedig érdemben nem változott, írták.

A szociáldemokrata EP-frakcióhoz tartozó magyar delegáció szintén nyilatkozatot tett közzé, amelyben kiemelte, hogy tagjaik támogatták a Jean-Claude Juncker vezetésével megalakuló, nagy többséggel megválasztott új Európai Bizottságot. A magyar szociáldemokrata EP-képviselők szerint ugyanakkor „Navracsics Tibor személyében egy olyan uniós biztos lett tagja a Juncker-bizottságnak, aki az Orbán-rezsim törvényalkotásért felelős minisztereként és kormányfőhelyetteseként bűntárs volt a magyar jogállamiság lebontásában és feldúlásában". Szerintük az, hogy végül módosították az eredeti portfólióját, és elvették tőle az európai integráció szempontjából kiemelten fontos elemet, a polgárság ügyét, „jól mutatja Orbán Viktor jobbkezének helyét Európa új kormányában".

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért politikusa, aki a zöldpárti EP-frakció tagja, magyar újságíróknak azt mondta Strasbourgban, hogy Juncker a bizottság összeállításakor nem volt hajlandó érdemben figyelembe venni az EP kifogásait Miguel Arias Caneta spanyol biztos, Jonathan Hill brit biztos, Pierre Moscovici francia biztos, Karmenu Vella máltai jelölt és Navracsics Tibor esetében sem. A PM politikusa szerint ez az Európai Bizottság sokkal gyengébb testület lett, mint amilyen remélhető volt, és az, hogy Jean-Claude Juncker ennyire semmibe vette az EP álláspontját, „nagyon rázós öt évet vetít előre".

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.