Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Heten újráznak, öten voltak kormányfők

2014.11.01. 15:26

November 1-jén hivatalba lép a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság, azt mindenki tudja, hogy a 28 tagú testület élén a luxemburgi Jean-Claude Juncker áll. Az már kevésbé ismert, hogy mellette hét alelnök dolgozik, köztük az első alelnök holland Frans Timmermans és az olasz Federica Mogherini, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője – emlékeztet összeállításában az MTI.

A hivatalba lépő uniós biztosok közül heten - a bolgár, a szlovák, a finn, a német, az osztrák, a horvát és a svéd biztos - a távozó második Barroso-bizottságnak is tagjai voltak hosszabb-rövidebb ideig.

Az új Európai Bizottság tagjai közül többen jelentős politikai tapasztalattal rendelkeznek: öten (az észt, a lett, a finn, a német biztos, valamint a bizottságot vezető Juncker) hazájukban kormányfők voltak. A 28 biztos közül közül 19 miniszterként is tevékenykedett, s többen közülük több tárcát is irányítottak.

10525364 852846411426120 9103721234860433468 n (1).png
Fotó: Európai Parlament Tájékoztatási Irodája

Nyolc biztos (Belgium, Ciprus, Észtország, Lettország, Franciaország, Románia, Svédország és Spanyolország képviselője) volt hosszabb-rövidebb ideig az Európai Parlament tagja, Corina Cretu román és Pierre Moscovici francia biztos az uniós képviselőtestület alelnöke is volt.

A most hivatalba lépő testületben a nemek közti arány ugyanolyan, mint amilyen a távozó bizottságban volt. A kilenc női uniós biztos közül ketten alelnökként tevékenykednek.

Az új Európai Bizottság átlagéletkora 53 év. A biztosok közül a legfiatalabb az olasz Federica Mogherini (41 év), a legidősebb a spanyol Miguel Aries Canete (64), aki csak néhány hónappal előzi meg a máltai Karmenu Vellát.

Az előző testületnek a brit Catherine Ashton személyében volt egy főnemes tagja, s ez a hagyomány nem szakadt meg, Nagy-Britanniát a következő öt évben a Lordok Háza korábbi vezére képviseli Jonathan Hill személyében, aki 2010 májusától Oareford lordja.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.