Szilárda
0 °C
6 °C

75 millióan dolgoznak kis- és középvállalkozásokban

2014.11.21. 08:52
A kis- és középvállalkozások az uniós vállalkozások 99 százalékát teszik ki, a magánszférában a munkahelyek kétharmadát biztosítják, amivel az európai gazdaság alapját jelentik. Az Európai Bizottság indította a COSME programot, amelynek célja, hogy megkönnyítse a kkv-k pénzhez és piacokhoz jutását, javítsa versenyképességüket és vállalkozó kedvüket. A program eddigi eredményeiről az ipari szakbizottság hétfői ülésén volt szó, írja az EP sajtóirodája.

A COSME programban 2014–2020 között 2,3 milliárd eurót költ az EU a kkv-k versenyképességének javítására, amiből 246 millió eurót már felhasználtak. Az Európai Bizottság képviselői az ipari szakbizottságban számoltak be az eddigi eredményekről.

20121005PHT02850 original
Fotó: europarl.europa.eu

A vitában a képviselők üdvözölték a kezdeményezést, de néhány kérdést és javaslatot is megfogalmaztak a végrehajtással kapcsolatban. Seán Kelly (ír, néppárti) arról beszélt, hogy a nemzeti kereskedelmi kamarák fontos szerepet játszhatnak a program népszerűsítésében.

Carlos Zorrinho (portugál, szocialista) szerint tagállami szinten is hasonló programokat kell kidolgozni, amelyek kiegészíthetik a COSME programot. Paloma López Bermejo (baloldali, spanyol) szerint nem még több vállalkozóra van szükség, hanem a vállalkozóknak kell több munkalehetőséget biztosítani.

Az Európai Bizottság Facebook-oldalán emlékezett meg a vállalkozók világhetéről:

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.