Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Jó eséllyel marad a Juncker-bizottság

2014.11.24. 20:25

A luxemburgi adókönnyítések miatt a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról vitázott hétfő délután Strasbourgban az Európai Parlament – írja az MTI.

A frakciók vezérszónokainak felszólalásaiból kiderült, hogy a csütörtöki szavazáson messze nem lesz meg a bizottság lemondatásához szükséges, minimum kétharmados többség. A bizalmatlansági indítványt a két legnagyobb frakció sem támogatja.

Juncker ismételten elmondta, hogy a tagállami szabályozások különbözősége ad lehetőséget az adóminimalizálásra. Mint mondta, ez nem csak luxemburgi, hanem európai probléma, ezért megerősítette, hogy az adóalap meghatározásának összehangolását szeretné, valamint támogatja azt is, hogy automatikus legyen az információcsere a tagállamok adóhatóságai és a vállalatok között kötött adómegállapodásokról.

Hol a zsidókból, hol a bevándorlókból

A volt luxemburgi kormányfő arra kérte az EP-képviselőket, hogy vonják vissza a bizalmatlansági indítványt, amelynek megszavazása az egész testület lemondását vonná maga után. Világossá tette ugyanakkor, hogy ha az indítvány őt egyedül szólítja fel lemondásra, akkor távozik hivatalából.

Manfred Weber, a legnagyobb frakció, a jobbközép Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője közölte, hogy a frakció elutasítja a bizalmatlansági indítványt, amelynek benyújtóit azzal vádolta meg, hogy ellenségképet akarnak kreálni, hol a zsidókból, hol a bevándorlókból, hol az idegenekből. Önök nem az új, hanem a régi Európa részei - húzta alá a német politikus.

A szociáldemokraták frakcióvezetője, az olasz Gianni Pittella felhívta a figyelmet, hogy történelmi jelentőségű, hogy még soha nem volt arra példa, hogy egy bizottság a hivatalba lépését követően ilyen hamar bizalmatlansági indítvánnyal legyen kénytelen szembenézni. Úgy vélte ugyanakkor, hogy ha az EP megvonja bizalmát a bizottságtól, akkor kútba esik a beígért 300 milliárd eurós beruházási program, elszabadulhat a defláció, visszatérhet a válság, elmarad a munkahelyteremtés.

Le Pen és az orosz pénz

A liberálisok flamand frakcióvezetője, Guy Verhofstadt szerint nem érdemes túl sok szót fecsérelni az indítványra, mert ez csak Marine Le Pen és Nigel Farage játszmájának része, akik azt akarják, hogy ítélet szülessen a vizsgálat lezárulta előtt, ami a liberális politikus szerint komolytalan. Úgy vélte, Zanni a saját háza táján is szétnézhetne, mivel off-shore ügyletekben Nigel Farage-nak is van gyakorlata, Marine Le Pen pedig orosz pénzből finanszírozza politikáját.

A baloldali radikális Egyesült Európai Baloldal-Északi Zöld Baloldal frakcióvezetője, Gabi Zimmer arra kérte kollégáit, hogy aki szerint változtatni kell a jelenlegi rendszeren, azok támogassák a képviselőcsoport kezdeményezését, hogy vizsgálóbizottság derítsen fényt az ügy részleteire.

Oknyomozó újságírók tárták fel néhány hete, hogy Luxemburg éveken át több száz vállalatnak tette lehetővé, hogy más országokban keletkezett bevételek után az adott cég az ott fizetendőnek mindössze töredékét fizesse be a nagyhercegségben. Juncker 20 évig volt pénzügyminiszter az országban, s azzal párhuzamosan csaknem két évtizeden át a kormányt is ő vezette Luxembourgban.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.