Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Hollande bővítené a Juncker-csomagot

2014.11.28. 15:02
Francois Hollande francia államfő szerint bővíteni kell Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének befektetésösztönző csomagtervét, amellyel 315 milliárd eurót akar mozgósítani az Európai Unióban a munkahelyteremtés és gazdasági növekedés érdekében.

A terv megvalósításában kétségtelenül messzebb kell menni. Bővíteni kell majd a forrásokat.

– mondta a francia elnök egy környezetvédelmi konferencián Párizsban. Hollande jelezte: azt szeretné, ha a csomag egy jelentős részét az energetikai, illetve ökológiai átmenetre koncentráló befektetések kapnák – írja az MTI.

Juncker az Európai Parlament szerda délelőtti strasbourgi ülésén ismertette az általa vezetett, november elsején hivatalba lépett uniós javaslattevő-végrehajtó testület ötéves munkaprogramjának egyik legfontosabb pilléreként emlegetett befektetésösztönző csomagtervet. A 315 milliárd euró "megmozgatására" a tervek szerint az elkövetkező három évben kellene sort keríteni.

A befektetésösztönző csomag terve a köz- és magánszektor együttműködésének koncepcióján alapul, abból a feltételezésből kiindulva, hogy bizonyos közösségi források célzott felhasználása sokszoros értékű magánbefektetésekre bátorítja majd a piaci szereplőket, vagyis "pihentetett" pénzeket hoz az üzleti vérkeringésbe. Növelni kívánják az Európai Befektetési Bank és más európai hitelintézetek hitelezési képességét, továbbá elő akarják segíteni a tagállamok infrastrukturális jellegű, illetve az egységes piac megteremtésének irányába mutató befektetéseit.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.