Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Juncker fellépne az adóelkerülés ellen

2014.12.11. 10:36
Az adóelkerülés elleni fellépés, illetve az európai uniós adóharmonizáció szükségességét hangoztatta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nem sokkal azután, hogy újabb információk láttak napvilágot a Luxemburgban miniszterelnöksége alatt nagyvállalatoknak nyújtott különleges adókedvezményekről.

„Ahogy az Európai Parlamentben mondtam, az adóharmonizáció, a (tagállami) adószabályok koordinációja és egységesítése abszolút szükséges. Meg fogom csinálni (az adóharmonizációt)” – mondta az MTI szerint Juncker az Európai Unió Bíróságánál, ahova az Európai Bizottság eskütételére érkezett.

Folytatja munkáját

Az eskütétel előtt nem sokkal újabb információk láttak napvilágot az európai és világsajtóban az úgynevezett Lux Leaks-botrányról. Eszerint Juncker miniszterelnöksége alatt a nagyhercegség különleges adóügyi megállapodásokat kötött többek között a Microsoft, a Disney, a Skype, valamint a Koch Industries amerikai világcégekkel, amelyeknek köszönhetően a vállalatok alig fizettek adót Luxemburgon keresztül mozgatott hasznuk után. A leleplezésből kiderült, hogy a Disney például 0,28 százalékos adórátát alkudott ki magának.

Oknyomozó újságírók már korábban feltárták, hogy Luxemburg éveken át több száz vállalatnak tette lehetővé, hogy más országokban keletkezett bevételek után az adott cég az ott fizetendőnek mindössze töredékét adózza le a nagyhercegségben. A mostani hírek szerint azonban a gyakorlat még annál is több céget érintett, mint amennyiről eddig tudni lehetett. Juncker 20 évig volt pénzügyminiszter, s azzal párhuzamosan csaknem két évtizeden át a kormányt is ő vezette Luxembourgban.

A bizottság szóvivője annyit mondott szerdán, hogy Juncker „természetesen folytatja munkáját”.

Juncker korábban azzal védekezett, hogy nem vett részt személyesen az érintett adóügyi megállapodások megkötésében, és azok egyébként jogszerűek voltak, még ha erkölcsileg támadhatók is. Korábban az Európai Parlamentben EU-szkeptikus képviselők bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a Juncker-bizottság ellen a botrány miatt, de nem jártak sikerrel.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.