Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A visegrádi országok segítik Ukrajnát

2014.12.16. 19:15
A visegrádi országok egymás között felosztott területeken nyújtanak segítséget Ukrajnának az európai uniós társulási megállapodásban foglaltak végrehajtásában – közölte Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kedden azon a sajtótájékoztatón, amelyet a V4-ek külügyi vezetőivel közösen tartott Kijevben. A kijevi törvényhozás és az Európai Parlament szeptember 16-án egy időben ratifikálta Ukrajna és az EU társulási megállapodását.

Az MTI szerint Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter kifejtette, hogy hazája az energetika és az energetikai biztonság, Lengyelország a decentralizáció, a közigazgatás reformja, Csehország a civil társadalom fejlesztése, a sajtó és az oktatás, Magyarország pedig a gazdasági fejlesztés, a kis- és középvállalatok, valamint a külkereskedelem terén nyújt Ukrajnának segítséget.

Maguknak kell végrehajtaniuk

A szlovák diplomácia vezetője hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ukrajnának magának kell végrehajtania a reformokat, a visegrádiak ebben csupán támogatást nyújthatnak számára. A V4-ek külügyi vezetőit Kijevben fogadta Petro Porosenko ukrán államfő. 

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a múlt héten az új kormány programját ismertetve – amelyet elfogadott a parlament – kiemelte: a 2015-2016-ra szóló kormányprogram elsősorban olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek célja az ország európai normák szerinti megreformálása annak érdekében, hogy Ukrajna a későbbiekben alkalmassá váljon az európai uniós csatlakozásra.

Az ukrán parlament és az Európai Parlament szeptember 16-án ratifikálta Ukrajna és az EU társulási megállapodását.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.