Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A visegrádi országok segítik Ukrajnát

2014.12.16. 19:15
A visegrádi országok egymás között felosztott területeken nyújtanak segítséget Ukrajnának az európai uniós társulási megállapodásban foglaltak végrehajtásában – közölte Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kedden azon a sajtótájékoztatón, amelyet a V4-ek külügyi vezetőivel közösen tartott Kijevben. A kijevi törvényhozás és az Európai Parlament szeptember 16-án egy időben ratifikálta Ukrajna és az EU társulási megállapodását.

Az MTI szerint Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter kifejtette, hogy hazája az energetika és az energetikai biztonság, Lengyelország a decentralizáció, a közigazgatás reformja, Csehország a civil társadalom fejlesztése, a sajtó és az oktatás, Magyarország pedig a gazdasági fejlesztés, a kis- és középvállalatok, valamint a külkereskedelem terén nyújt Ukrajnának segítséget.

Maguknak kell végrehajtaniuk

A szlovák diplomácia vezetője hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ukrajnának magának kell végrehajtania a reformokat, a visegrádiak ebben csupán támogatást nyújthatnak számára. A V4-ek külügyi vezetőit Kijevben fogadta Petro Porosenko ukrán államfő. 

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a múlt héten az új kormány programját ismertetve – amelyet elfogadott a parlament – kiemelte: a 2015-2016-ra szóló kormányprogram elsősorban olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek célja az ország európai normák szerinti megreformálása annak érdekében, hogy Ukrajna a későbbiekben alkalmassá váljon az európai uniós csatlakozásra.

Az ukrán parlament és az Európai Parlament szeptember 16-án ratifikálta Ukrajna és az EU társulási megállapodását.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.