Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Martin Schulz gyáva bűntettről, könyörtelen fanatizmusról beszélt

2014.12.16. 20:46
Az ENSZ főtitkára, az Egyesült Államok és az Európai Parlament elnöke is élesen elítélte kedden a pakisztáni Pesavarban egy iskola ellen végrehajtott tálib terrortámadást, amelyben a legfrissebb adatok szerint 141 diák és tanár meghalt, több mint 200 pedig megsebesült, írja az MTI.

„Semmilyen ügy nem igazolhat ilyen kegyetlenséget. Semmilyen gyász nem adhat felhatalmazást ilyen szörnyűségre” – jelentette ki Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára. Hangsúlyozta: minden gyereknek joga van az oktatáshoz. Az iskolába járásnak nem lenne szabad bátorságpróbának lennie” – jegyezte meg.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke szintén elítélte a tálib terrortámadást és támogatását fejezte ki a pakisztáni kormánynak „a terrorizmus és szélsőségesség elleni harca és a térség békéjéért és stabilitásáért tett erőfeszítései” mellett. „Azzal, hogy diákokra és tanárokra támadtak ebben a gyáva támadásban, a terroristák ismét bizonyítékát adták alávalóságuknak” – fogalmaztak a Fehér Ház közleményében.

Malalának megszakad a szíve

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke „mélységes megvetésének” adott hangot a támadás miatt, amit „gyáva bűntettnek” nevezett. A támadás újabb bizonyítéka a tálibok „embert semmibe vevő” ideológiájának és „könyörtelen fanatizmusuknak” – mondta Schulz Strasbourgban azEurópai Parlamentben.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett pakisztáni diáklány, Malala Juszafzai, akit 2012-ben szintén tálib fegyveresek sebesítettek meg súlyosan, kedden kiadott közleményében úgy fogalmazott: a hidegvérrel elkövetett támadás híre hallatán úgy érezte, „megszakad a szíve” az áldozatokért, akiket „nővéreinek és fivéreinek” nevezett. „Soha nem győznek le minket” – fogadkozott a gyermekek jogaiért, különösen a lányok oktatáshoz való jogáért síkra szálló 17 éves Malala.

„Ártatlan gyermekek meggyilkolása ellentétes az iszlám szellemével” – jelentette ki Asraf Gáni afganisztáni elnök.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.