Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ratifikálta az Európai Parlament az EU-grúz társulási megállapodást

2014.12.19. 11:40
Az Európai Parlament megszavazta az Európai Unió és Grúzia közötti társulási és szabadkereskedelmi megállapodás ratifikálását. Az EP képviselői közül 490 szavazott a megegyezés mellett, 76 ellene voksolt, 57 pedig tartózkodott.

"Ez a megállapodás azon elhatározásunk eredménye, hogy támogassunk egy demokratikus, stabil és virágzó országot egy számunka stratégiai fontossággal bíró térségben" - jelentette ki az MTI szerint Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős biztosa. A politikus mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a volt szovjet tagköztársaságnak hosszú utat kell még megtennie a jogállamiság és a demokrácia tökéletesítése érdekében.

A teljes integráció a cél

Irakli Garibasvili, Grúzia kormányfője sajtóközleményben üdvözölte a ratifikációt. "Az utóbbi években keményen dolgoztunk azokért a demokratikus reformokért, amelyek ezekhez a sikerekhez vezettek" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Az egyezség szerinte "lehetővé teszi a továbbhaladást a végső cél, a teljes európai uniós integráció felé".

Az EP-képviselők emellett egy olyan határozatot is megszavaztak, amely szerint a társulási egyezmény Grúzia egész, nemzetközileg elismert területére érvényes, habár Oroszország továbbra is ellenőrzése alatt tartja a két szakadár grúz tartományt, Abháziát és Dél-Oszétiát. Az Európai Parlament elítélte a novemberben aláírt orosz-abház szövetségi és stratégiai partnerségi szerződést, és annak visszavonására szólította fel Moszkvát.

Az Európai Unió június végén írt alá társulási és szabadkereskedelmi megállapodást Moldovával, Grúziával és Ukrajnával, miután a három ország úgy döntött, hogy az orosz nyomásgyakorlás ellenére közeledni szeretne Európához.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.