Dezső
14 °C
27 °C

Juncker nem vette fel a telefont a görög miniszterelnöknek

2015.06.06. 18:12

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szombaton nem volt hajlandó fogadni Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök telefonhívását, arra hivatkozva, hogy Athén még mindig nem küldte el csütörtökre ígért reformjavaslatait, közölte az EU egyik meg nem nevezett illetékese. „Nincsenek új fejlemények, ezért nincs mit megvitatni" – mondta a brüsszeli forrás. A telefonbeszélgetést a görög miniszterelnök kérte, de ezt Juncker elutasította.

A két vezető politikus szerdán egy görög reformcsomagban állapodott meg a visszatartott EU-segélypénzek kifizetésének fejében. A reformjavaslatok azonban azóta sem érkeztek meg Brüsszelbe, írja az MTI.

Az előzetes tervek szerint Ciprasz pénteken személyesen is elment volna tárgyalni Brüsszelbe, de ezt sem tette meg. Ehelyett a görög parlamentben pénteken felszólalva abszurdnak és elfogadhatatlannak nevezte a nemzetközi hitelezők legfrissebb, a pénzért reformokat követelő javaslatait.

Ciprasz parlamenti beszédében azt mondta, hogy bármilyen megoldás részének kell lennie valamilyen adósságkönnyítésnek. Mindamellett úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás a hitelezőkkel „közelebb van, mint bármikor", mivel Athén javaslatai figyelembe vették a hitelezők igényeit.

„Tudjuk, hogy ez részben színház, de nekünk nem kell szerepelnünk a dráma összes jelenetében" – jelentette ki az EU meg nem nevezett illetékese szombaton.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.