Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A kisebbségi nyelvhasználatról tárgyaltak az EP-ben

2015.06.11. 15:17

Az Európai Parlament hagyományos nemzeti kisebbségekkel foglalkozó frakcióközi munkacsoportjának csütörtöki strasbourgi ülésén Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának, a FUEN-nek az elnöke tartott előadást az európai kisebbségvédelem időszerű kérdéseiről – közölte Gál Kinga, a munkacsoport fideszes társelnöke.

Az MTI szerint az EP-képviselők kiútkeresési céllal elemezték "a kisebbségi kérdést hagyományosan megkerülő európai bizottsági álláspontot". Számos olyan esetet említettek az Európai Unióban, amelyekben az anyanyelvi oktatás romlik, kisebbségi iskolákat bezárnak.

Részletes vita bontakozott ki a litvániai lengyel kisebbségi oktatás aktuális problémáiról. A másik konkrét példa az elzászi nyelvhasználat ellehetetlenülő helyzete volt a most elfogadás alatt álló új francia regionális beosztási rendszer miatt.

Gál Kinga, az ülés levezető elnöke fontosnak nevezte, hogy a munkacsoport összefogjon a nemzetközi kisebbségvédelmi szervezetekkel, "hiszen ezzel erőfeszítéseink egy hatékonyabb európai kisebbségvédelem irányába megerősítést kapnak, ugyanakkor e szervezetek révén az aktuális problémáik direkt módon jelenhetnek meg az Európai Parlamentben".

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.