Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Hölvényi: Az unió és az egyházak partnerségére van szükség a humanitárius segítségnyújtásban

2015.07.09. 17:45

Az Európai Uniónak kiemelt partnerként kell tekintenie a helyi egyházakra az üldözött keresztényeknek nyújtott humanitárius segítségnyújtásban a Közel-Keleten - hangsúlyozta Hölvényi György, az Európai Néppárt vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke csütörtökön az Európai Parlamentben, Strasbourgban, írja az MTI.

A közel-keleti és észak-afrikai régió biztonsági kihívásairól elfogadott jelentés kapcsán a kereszténydemokrata képviselő rámutatott arra: az egyházak és segélyszervezeteik bevált projekteket működtetnek, és közvetlenül érik el a legnagyobb szükséget elszenvedőket az Iszlám Állam által fenyegetett térségekben.

Hölvényi elismerését fejezte ki, hogy az unió vezető szerepet vállal a dzsihádisták által elüldözöttek megsegítésében. Ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy a jelenlegi uniós segélyezési eljárások akadályozzák az egyházak közvetlen együttműködését az európai segélyprojektekben.ű

A néppárti politikus konkrét példaként említette, hogy több százezer menekült napi gondozásáért és élelmezésért vállal felelősséget jelenleg Észak-Irakban a káld katolikus egyház, vagy Szíriában a Jezsuita Menekültszolgálat. Mindezt leginkább saját forrásokból és nemzetközi egyházi adományokból valósítják meg.

Hölvényi szerint a keresztény segélyszervezetek nélkül már régen az eddigieknél is súlyosabb humanitárius katasztrófába torkollt volna a szélsőséges iszlám előretörése a Közel-Keleten.

"Nem tehetjük meg, hogy a helyzet megoldásából kihagyjuk a leginkább érintetteket. Az uniós döntéshozók sürgős együttgondolkodására van szükség, hogy a helyi partnerekkel közösen kerekedjünk felül a humanitárius válságon" - hangsúlyozta.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.