Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A DK az Európai Bizottsághoz fordul a NATO-drót miatt

2015.07.15. 14:06
A Demokratikus Koalíció az Európai Bizottsághoz fordul a déli határon épülő kerítésre tervezett „sérülést okozó pengék” miatt – közölte szerdán a párt ügyvezető alelnöke, Molnár Csaba az MTI szerint. A párt szerint a kerítés tetején és alján kifeszített NATO-drót komoly sérülések okozására képes.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy ilyen pengék még az osztrák-magyar határon korábban álló kerítésen sem voltak, és ezzel „az Orbán-kormány újabb évtizedekkel távolodott el Európától”. Ezt folytatva úgy fogalmazott: a komoly sérülések okozására alkalmas pengék „már-már felvetik a kérdést, hogy Orbán Viktor elmeállapota elbírja-e még egyáltalán a miniszterelnöki teendőket, beszámítható-e még a magyar kormányfő?”

Az EU-ban egyébként nem Magyarország alkalmaz NATO-drótot egyedüliként, híres-hírhedt példa a bolgár-török határon épített kerítés is.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a Belügyminisztérium szerint az illegális határátlépők 98 százalékát kerítés nélkül is elfogják. Szerinte a Szerbia felé néző pengéknek egyetlen céljuk van: tovább fokozni a menekültek elleni indulatkeltést.

A „kormányzati hergelés és a politikai utasításra végzett rendőri vegzálás már emberáldozatot is követelt” – szögezte le, felhívva a figyelmet, hogy egy menekült férfi a rendőröket meglátva ugrott át az M5-ös autópálya szalagkorlátján, ahol elütötte egy autó.

A kerítés mintaszakaszához az alapanyagokat előkészítő állami építő BV Holding Kft. ügyvezető igazgatója kedden azt mondta, hogy a kerítés három méter magas lesz, felül és alul is pengés drót (NATO-drót) fut majd.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.