Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek az egykori auschwitzi táborban

2015.08.03. 12:34

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek az egykori auschwitzi náci koncentrációs táborban vasárnap, a roma holokauszt emléknapján. Becslések szerint akár félmillió is lehet a második világháború alatt a holokauszt áldozataiként meghalt romák és szintik száma, írja az MTI.

Az egykori auschwitzi haláltáborban megtartott megemlékezés középpontjában az áldozatok előtti főhajtás mellett a jelenkori idegengyűlölet és a kisebbségek tagjaival szembeni gyűlölet elutasítása állt.

A gyűlöletpropaganda ma is létezik

„Annyira sajnálom, amit Önöknek ma Európában hallaniuk és látniuk kell” – mondta Soraya Post svéd európai parlamenti képviselő, a túlélőkhöz intézve szavait. Ma is létezik ugyanaz a gyűlöletpropaganda, amely az 1930-as években létezett, és a megakadályozását célzó politikai akarat hiánya „romák halálát okozza a mai Európában” – vélekedett a politikus.

Romani Rose, a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke a történelem feledésbe merülése és a holokauszttagadás ellen emelte fel a szavát. Németországban menekültszállásokat ért támadás az utóbbi időben és jelentősen megnövekedett a szélsőjobboldali indíttatású erőszakos cselekmények száma – figyelmeztetett. A kisebbségi szervezet vezetője úgy vélekedett, hogy Németországban az úgynevezett „szegénységi migrációról” folytatott vitát egyedül a roma kisebbség rovására folytatják és eközben a társadalmi okokkal egyáltalán nem foglalkoznak. Ez „hazug és a történelmi események fényében cinikus” megközelítés – mondta Romani Rose.

1944. augusztus 2-án ölték meg az auschwitzi tábor utolsó mintegy háromezer roma foglyát. Augusztus 2. a romák és a szintik elleni népirtás nemzetközi emléknapja.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.