Klímavédelem és új fejlesztési célok a Fejlesztés Európai Éve októberi programjai közt

2015.10.05. 15:13
A 2015-ös Fejlesztés Európai Éve októberi programjainak fő témái a klímavédelem, a migráció és a fejlesztési célok.
  • Október 15-én „Magyarország feladatai az éghajlatvédelemben” címmel rendeznek konferenciát, melyen Áder János köztársasági elnök is részt vesz.
  • Minden, az éghajlatvédelem és élelmezésbiztonság mellett elkötelezett érdeklődőt várnak a Magyar Természetvédők Szövetségének aktivista képzésére október 27-én.
  • Az Anthropolis Egyesület október 30-án pedig gyerekeknek tart előadást az élelmezésről, tanárok és szakértők bevonásával. 
  • Októberben középpontba kerülnek az ENSZ által nemrég elfogadott új fejlesztési célok is, a Demnet Alapítvány október 28-án újból a fejlesztési célokról tart előadást, ezúttal a gyermekekről, vagyis a Milleniumi Fejlesztési Célok gyermekekre gyakorolt hatásáról lesz szó.
  • Október 7-én a Kultúrafrika Alapítvány tart ingyenes képzést az EU fejlesztési pénzügyi eszközeiből finanszírozott programokról.
  • Emellett sor kerül egy olyan civileknek szóló kerekasztal-beszélgetésre is, melynek résztvevői migránsok lesznek. A szervezők célja, hogy az ő szemszögükből is bemutassák a jelenlegi helyzetet.
  • Az Afrikáért Alapítvány új honlapjával a víz létfontosságára kívánja felhívni a figyelmet, és arra, hogy a magyar szervezetek milyen projekt által vesznek részt a vízhez kapcsolódó problémák megoldásában.

2015 a Fejlesztés Európai Éve, az ehhez kapcsolódó civil rendezvénysorozat első programjáról itt számoltunk be. Összes cikkünket a fejlesztés évéről ezen az oldalon érheti el. Az év fő célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet az EU globális felelősségvállalására, arra, hogy az unió milyen módon támogatja a határain kívüli fejlődő országokat és régiókat. Ennek érdekében Európa-szerte számos esemény kerül megrendezésre.

A tematikus európai évekre az Európai Bizottság tesz javaslatot, amit az Európai Parlamentnek és a tagállamok kormányainak kell elfogadnia. A legelső európai év 1983-ban a kis- és középvállalkozásokról és a kézműiparról szólt 2012 a tevékeny időskor, 2013-2014 a polgárok európai éve volt.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.