Béla
12 °C
27 °C

A fenntartható fejlődésre és a gyermekekre fókuszálnak a Fejlesztés Európai Éve novemberi programjai

2015.11.06. 11:24

A 2015-ös Fejlesztés Európai Éve (EYD 2015) fő célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet az EU globális felelősségvállalására, arra, hogy az unió milyen módon támogatja a határain kívüli fejlődő országokat és régiókat. Ennek érdekében Európa-szerte novemberben is számos esemény kerül megrendezésre – áll a programsorozat legfrissebb ajánlójában. A novemberi programok kiemelt célközönsége gyermekek és a fiatalok.

  • Gyermekek a fejlődő világban – tanulmány-bemutató és Third World Problems - Slam Poetry Est

Időpont: 2015. november 6. 17:30

Helyszín: Európa Pont (1024 Budapest, Millenáris Park, Lövőház u. 35.)

Az est folyamán a Demnet Alapítvány Gyermekek a fejlődő világban című tanulmánya kerül bemutatásra, továbbá fellép majd számos ismert hazai slammer, akik a nemzetközi fejlesztés egy-egy témakörében készülnek szövegekkel. Az esemény Facebook-oldala itt elérhető.

  • Érzékenyítő foglalkozás gyermekeknek a migráció témája iránt

Időpont: 2015. december 1.

Helyszín: Deák Ferenc Középiskolai Kollégium, 1143 Budapest Tábornok utca 22.

Az Artemisszió Alapítvány az EYD programsorozat részeként december 1-én foglalkozást tart középiskolás fiataloknak, melynek célja a fiatalok érzékenyítése a migráció témája iránt, lehetőséget adva nekik, hogy egy migráns személyes történetén keresztül tapasztalják meg a beleélés képességét, valamint hozzák felszínre és tudatosítsák előítéleteiket. A foglalkozást közös megbeszélés zárja le, mely során feldolgozzák és kontextusba helyezik a hallottakat.

  • Iskolai roadshow az Afrikáért Alapítvány szervezésében

Az Afrikáért Alapítvány a Vizibility projekt keretében novemberben két iskolába (Kaposvár, Makó) látogat el. Az alapítvány célja a hazai lakosság, és főleg a fiatalabb korosztály szemléletformálása. Ehhez elengedhetetlen, hogy a magyarok tisztában legyenek az Unió és Magyarország által folytatott, Afrika fejlesztésére irányuló együttműködésekkel, melyek kiemelt területe a víz és az egészségügy.

  • Ready, Study, Go!

Novemberben is folytatódik az Artemisszió Alapítvány Ready, Study, Go! programja, melynek keretében migráns és magyarok tanulók találkoznak rendszeresen, hogy együtt fedezzék fel és mélyítsék el tudásukat azokról a globális témákról, melyekben a leginkább érdekeltek.

  • Híd az árvák között

A Taita Alapítvány novemberben is foglalkozást tart a pilisi Gyermekotthonban. A program célja a gyermekotthon és a kenyai St. Joseph árvaház lakóinak összekötése; a foglalkozások során a gyerekek leveleznek egymással, fényképet, rajzokat, kisfilmeket küldenek egymásnak, valamint beszámolnak egymásnak az életükről. A projekt célja a társadalom perifériáján élő csoportok összekötése világ két, messze eső országában. A kenyai gyerekek ezzel a videóval üzentek magyar társaiknak.

A HAND Szövetség soron következő novemberi rendezvényei:

  • Előadás a Millenniumi Fejlesztési Célokról, valamint a fenntartható Fejlesztési célokról a Pécsi Egyetemen, angol nyelven

Időpont: 2015. november 11.

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem (Pécs, 48-as tér 1, 7622)

  • Béke és biztonság kerekasztal-beszélgetés az ELTÉ-n:

Időpont: 2015. november 12. 17:30

Helyszín: ELTE TÁTK (Budapest, Egyetem tér 1-3, 1053)

A HAND Szövetség szervezésében megrendezésre kerülő beszélgetésen, szakértőkkel elemzik azt a kérdést, hogy a béke és biztonság mennyire van szoros összefüggésben a nemzetközi fejlesztéssel. A konfliktusok és a szegénység ugyanis legtöbbször kéz a kézben járnak: az erőszak súlyosan hátráltatja a fejlődést, és a szegénység sokszor oka az erőszaknak. De van-e lehetőség a kitörésre ebből a sokszor ördögi körből, és ha igen, hogyan? És vajon napjaink távoli fegyveres konfliktusai hogyan érintenek minket, magyarokat?

2015 a Fejlesztés Európai Éve, az ehhez kapcsolódó civil rendezvénysorozat első programjáról itt számoltunk be. Összes cikkünket a fejlesztés évéről ezen az oldalon érheti el. Az év fő célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet az EU globális felelősségvállalására, arra, hogy az unió milyen módon támogatja a határain kívüli fejlődő országokat és régiókat. Ennek érdekében Európa-szerte számos esemény kerül megrendezésre.

A tematikus európai évekre az Európai Bizottság tesz javaslatot, amit az Európai Parlamentnek és a tagállamok kormányainak kell elfogadnia. A legelső európai év 1983-ban a kis- és középvállalkozásokról és a kézműiparról szólt, 2012 a tevékeny időskor, 2013-2014 a polgárok európai éve volt.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.