Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Durvább eszközöket vetne be a fiatalok radikalizálódása ellen az EP

2015.11.25. 21:40 Módosítva: 2015-11-25 21:53:16
Vegyék bírói felügyelet alá a visszatérő külföldi harcosokat, szigorítsák a határellenőrzést, kobozzák el azoknak az útlevelét, akikről gyanítható, hogy radikalizálódnak, és töröljék a terrorizmust dicsőítő weboldalakat – ezt kéri a tagállamoktól az Európai Parlament.

Az európai polgárok terrorista szervezetekbe történő toborzásának megelőzéséről szóló állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament szerdán. Egységes büntetőeljárást kérnek a külföldi harcosok ellen, és szigorúbb ellenőrzést a külső határokon.

Felügyeletet a külföldi harcosoknak

A strasbourgi testület szorgalmazza, hogy állítsanak föl egy uniós fekete listát a dzsihádisták és a dzsihádista terrorizmussal vádolt személyekről. Meg kell alkotni a „külföldi harcosok” egységes fogalommeghatározását, mert csak így indítható ellenük büntetőeljárás az Európába való visszatérésüket követően, emeli ki az állásfoglalás. A Parlament felkéri a tagállamokat, hogy minden külföldi harcost helyezzenek bírói felügyelet, adott esetben őrizet alá az Európába való visszatérésükkor, és a harcosok egészen a büntetőeljárás lefolytatásáig maradjanak őrizetben.

A külső határokon szisztematikus és kötelező ellenőrzésre van szükség, fogalmaz az állásfoglalás, amely a terrorista-gyanús személyek kiszűrése érdekében jobb információcserét kér a tagállamok bűnüldöző hatóságai és az Europol között.

A képviselők azt szeretnék, ha 2015 végéig megállapodás születne az uniós utasnyilvántartási rendszerről (EU PNR) is.

Útlevél-elkobzás, forródrót, internet-ellenőrzés

A Parlament útlevelek elkobzásával és a pénzügyi források befagyasztásával akadályozná meg, hogy a potenciális külföldi harcosok elhagyják az Uniót. Ezeket a megelőző intézkedéseket különböző támogatórendszerekkel, például „forródrót szolgáltatással” kell kiegészíteni, hogy a családtagok és barátok gyors segítséget kaphassanak akkor, ha gyanújuk szerint a környezetükben valaki radikalizálódik vagy terrorista szervezethez kíván csatlakozni. 

Ötezer embert toboroztak már Európából

A becslések szerint már mintegy 5 000 európai csatlakozott terrorista szervezetekhez vagy katonai alakulatokhoz, elsősorban az Iszlám Államhoz, a Dzsahbat al-Nuszrához és más közép-keleti vagy észak-afrikai szervezethez.

A képviselők a radikalizálódott fogvatartottak elkülönítését javasolják annak érdekében, hogy a börtönök ne váljanak a radikális és erőszakos szélsőségesség terjesztésének melegágyává. 

A Parlament a gyűlöletet terjesztő és a terrorizmust dicsőítő, illegális internettartalmak azonnali törlését kéri, ugyanakkor figyelmeztet az alapvető jogok tiszteletben tartására. A tagállamoknak meg kellene fontolniuk a jogi fellépést – beleértve a büntetőjogi eljárást is – az olyan internetszolgáltatókkal vagy közösségimédia-cégekkel szemben, amelyek visszautasítják a közigazgatósági hatóságoktól vagy bíróságtól érkező, illegális vagy a terrorizmust dicsőítő tartalmak törlésére irányuló kérést, vélte a Parlament.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.