Az Európai Parlament véget vetne a titkos adópaktumoknak

2015.11.27. 18:02 Módosítva: 2015.11.27. 18:10
Szigorúbban szabályozná a multinacionális cégek adózását az EP, hogy elejét vegyék az Európában elharapózott adóelkerülésnek.

Egy szerdán elfogadott állásfoglalásban az Európai Parlament lefektetett néhány alapelvet, amelyet a multinacionális cégek adózásával kapcsolatban a képviselők szerint ki kellene kényszeríteni az EU-s tagállamokban.

  • A multinacionális cégeknek ott kellene adót fizetniük, ahol a nyereségüket megtermelik. Ha ez a feltétel mindenütt teljesülne, finomodna a tagállamok közötti jelenlegi adóverseny, amely agresszív adótervezésre és adóelkerülésre ösztönöz.
  • Országonként kötelező pénzügyi beszámolókat készítsenek a multinacionális vállalatok. A beszámolónak többek között ki kell terjedniük a nyereségre, a befizetett adóra és a kapott támogatásra.    
  • Közös uniós megállapodásra van szükség arról, hogy milyen feltételes adómegállapítások és „transzferárképzések” (azaz egy adott tranzakció értékének meghatározása egy cégen belül) engedhetők meg.
  • Vezessenek be közös konszolidált társaságiadó-alapot. Ezzel megelőzhető lenne a   kedvezményes adózási rendszerek elburjánzása, kiegyenlítődnének a nemzeti adórendszerek eltérései, és elejét lehetne venni az adóalap európai szintű eróziójának.   
  • A tagállamoknak meg kell osztaniuk egymással és az Európai Bizottsággal a nemzeti feltételes adómegállapítások és a más tagállamra hatást kifejtő egyéb adózási lépésekre vonatkozó információkat. Az Európai Bizottság a   Starbucks-szal és Fiattal szemben október végén indított eljárást a nekik Luxemburgban, illetve Hollandiában biztosított jogellenes adókedvezmények miatt. 

„A multiknak sok éven keresztül sikerült lefaragniuk a fizetendő adó értékéből a különböző tagállamokkal kötött titkos alkukon keresztül – nyilatkozta Szanyi Tibor (MSZP), az Európai Parlament adóelkerülési ügyekkel foglalkozó különbizottságának a tagja. – Ennek eredményeként azt az adóösszeget, melynek célja az egészségügyi rendszer, az oktatás és az infrastruktúra támogatása, szinte kizárólag a kis- és középvállalkozások valamint az állampolgárok fizették meg.”

„Ma a Parlament egy világos ütemtervet adott az EU kormányainak és az Európai Bizottságnak is, ami mentén harcolhatunk az adópaktumok ellen és megváltoztathatjuk a jelenlegi elfogadhatatlan helyzetet” – emelte ki a szocialista politikus.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Személyi kölcsön