Konrád
8 °C
26 °C

Jövőre több pénz jut menekültekre az uniós büdzséből

2015.11.27. 17:21 Módosítva: 2015-11-27 23:51:45
Az Európai Parlament elfogadta az EU 2016-os költségvetését.

Az Európai Parlament (EP) szerdán rábólintott az Európai Unió 2016-os költségvetésére. Az EP-képviselők és a tagállami miniszterek közötti megállapodás értelmében jövőre 155 milliárd euróból gazdálkodhat a költségvetés (ez a kötelezettségvállalási keret), és 143,9 milliárd euró kifizetésére kerül majd sor.

Az EP közleménye szerint az unió 2014–2020-as pénzügyi keretében (MFF) rendelkezésre álló összes forrást kihasználják jövőre a példátlan menekültválság kezelésére mind az unión belül, mind pedig a kiinduló országokban és azok környékén. A megállapodás 1,6 milliárd euróval többet tervez erre a célra, mint a költségvetési javaslatot benyújtó Európai Bizottság májusi, eredeti terve.

Deutsch Tamás (Fidesz), a Költségvetési Bizottság tagja sikerként értékelte, hogy a képviselők több mint 2 milliárd euróval megemelték azokat a költségvetési sorokat, amelyek hozzájárulhatnak a migrációs válság kezeléséhez. Ezeknek a forrásoknak a legnagyobb része, a magyar kormány álláspontjával összhangban, azoknak az országoknak jut majd, amelyek a migrációs válság frontvonalát képzik, illetve hozzájárul ahhoz, hogy a bevándorlási hullámot erősítő konfliktusokat helyben kezeljék, írta a Fidesz EP-frakciójának közleményében.

A költségvetés első változatához képest 14,3 millió euróval több pénz jut a kis- és középvállalkozások számára, 31,8 millió euróval megnőtt a Juncker-terv miatt megvágott kutatás-fejlesztési program, a kutatás-fejlesztést támogató Horizon 2020 és a nagy európai infrastuktúraprojektek kasszája, és 6,6 millióval több jut az Erasmus+ diákcsere-programra.

A Miniszterek Tanácsa egy nappal korábban, egyhangúan fogadta el a keretszámokat.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.