Taksony
-2 °C
3 °C

Véget ért az EU egész éves kampánya

2015.12.10. 13:49
Luxemburgban ünnepélyes keretek között véget ért a fejlesztés európai éve kampánysorozata. A kampány nemzetközi szervezeteket, ifjúsági csoportokat, civil szervezeteket, egyetemeket és iskolákat vont be partnerei közé az Európai Unióból és világszerte, hogy különféle rendezvényeken népszerűsítsék a nemzetközi fejlesztés kezdeményezéseit. A tematikus európai évekre az Európai Bizottság tesz javaslatot, amit az Európai Parlamentnek és a tagállamok kormányainak kell elfogadnia.

Ez volt az első európai év, melynek középpontjában nem egy uniós szakpolitika, hanem az Unió külső tevékenysége állt. A tematikus év fő célkitűzése volt, hogy felhívja a figyelmet az EU globális felelősségvállalására, arra, hogy milyen módon támogatja a határain kívüli fejlődő országokat és régiókat.

A kapcsolódó magyarországi civil rendezvénysorozat első programjáról, mely a Magyarországon még ma is jelenlevő modernkori rabszolgaságról szólt, itt számoltunk be. Összes cikkünket a tematikus évről, köztük kenyai és kongói magyar projektekről készült helyszíni riportjainkat itt olvashatja.

Több mint 800 esemény valósult meg

A 2015-ös év azért is számít mérföldkőnek a nemzetközi segélyek és fejlesztések történetében, mert idén lezárultak az ENSZ által meghatározott Millenniumi Fejlesztési Célok, és elindult a Fenntartható Fejlesztési Célok új korszaka. Az ENSZ Közgyűlés szeptemberben elfogadta a Fenntartható Fejlesztési Célok 2030-ig szóló keretrendszerét, és elindította azok nemzetközi együttműködésben történő megvalósítását.

Az év során több mint 800 esemény valósult meg helyi, regionális és nemzeti szinten szerte az Európai Unióban, résztvevők széleskörű bevonásával.

Az év hivatalos oldalán „A hét története” címmel elérhetők azok a személyes történetek, amelyek olyan sorsokat mutatnak be, ahol az EU fejlesztési programja nyújtott segítséget egy jobb élethez. Több, mint 200 partner – EU tagállamok szervezetei, nemzetközi szervezetek, nonprofit intézmények, civil szféra és privát szektor képviselői – kapott lehetőséget a fejlesztés európai éve hivatalos oldalán saját tartalom megosztására.

A fejlesztés európai éve nagyköveteiként számos híresség, köztük J. K. Rowling és Emma Watson is támogatták a kampányt. Magyarországon Sena Dagadu, Al Ghaoui Hesna és Härtlein Károly segítettek abban, hogy a fejlesztés európai éve üzenetei minél több emberhez eljussanak.

A fejlesztés európai éve hivatalos magyarországi záróeseménye december 10-én, este 7 órakor kezdődik az Európa Pontban. Az est zárásaként az Európa Pont színpadán fellép Sena.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.