Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Átláthatóbb, mint a készpénz? A virtuális pénzekről vitáztak az EP-ben

2016.01.27. 14:08
A virtuális pénzekre vonatkozó uniós szabályozás nem szabad, hogy tovább terjedjen a bűncselekmények megelőzésénél és felderítésénél, hangzott el az Európai Parlamentben, a gazdasági szakbizottság meghallgatásán. Az ülésen szó volt a virtuális fizetőeszközök, mint például a bitcoin használatának előnyeiről és hátrányairól, valamint az új technológiákról is. A Parlament dolgozik a virtuális fizetőeszközökről szóló állásfoglalásán, amelyről várhatóan áprilisban szavaz a gazdasági szakbizottság.

A virtuális pénzeknek köszönhetően, mint amilyen a bitcoin is, közvetítő, vagy bank nélkül utalhatunk pénzt a világ bármely részére. A virtuális valuta használói közvetlenül egymással kommunikálnak, blokklánc-technológiát használva, a tranzakciókat tartalmazó adatbázis pedig nyilvános és ellenőrizhető, így megelőzhetőek a csalások.

Olcsóbb, átláthatóbb

A meghallgatáson sok szakértő hangsúlyozta, hogy a virtuális valutákkal történő fizetés olcsóbb, gyorsabb, biztonságosabb és átláthatóbb. Primavera De Filippi, egy párizsi tudományos intézet kutatója szerint a blokklánc-technológia is egyfajta szabályozási forma, amely a törvények átláthatóbb és hatékonyabb végrehajtását ösztönzi.

A virtuális fizetőeszközök használata azonban számos problémát is felvet. „Nem igazán védik a vásárlókat és a felület stabilitása, az árak változékonysága, illetve a lopás, feltörés, a pénz elvesztése és más kibertámadások is kockázatot jelentenek" - mondta Olivier Salles, az Európai Bizottság munkatársa.

A bitcoin neve összekapcsolódott olyan illegális tevékenységekkel, mint például a pénzmosás, vagy az illegális kereskedelem, hiszen a tranzakciók névtelenül történnek. Sean Ennis, az OECD közgazdásza szerint ugyanakkor a készpénz átadása még inkább névtelenül történik.

„A virtuális pénz tulajdonosi köre nyilvános, ezért a tranzakciók végtelenszámú elemzésére van lehetőség” - mondta Jeremy Millar, a Magister Advisors munkatársa, aki szerint a bitcoinnal kapcsolatos bűncselekmények felderítése könnyebb, mint a készpénz esetében. A szakértő hozzátette: „Ez már nem hackerek egy közössége, nagy cégek működtetik, amelyek próbálnak megfelelni a jelenlegi szabályozásnak”.

Szükség van az uniós szintű szabályozásra?

A meghallgatáson felszólaló szakértők többsége óvatosságra intett a virtuális valuták uniós szabályozása kapcsán.

„Nem az a kérdés, hogy milyen gyorsan történne, és milyen részletesen lenne a szabályozás, hanem az, hogyan lehet hatékonyan ellenőrizni ezt a rohamosan terjedő technológiát” - mondta Olivier Salles. A Bizottság jelenleg vizsgálja, hogy szükség van-e a virtuális fizetőeszközök szabályozására a tavaly novemberi párizsi terrortámadások fényében.

Jeremy Millar szerint nincs jogi alap a bitcoin szabályozására. A szakértő ugyanakkor hozzátette, hogy a bitcoin akár profitálhat is az uniós szinten harmonizált szabályokból, amely növelné a népszerűségét.

„A részleges szabályozásra kifejezetten szükség van” - mondta Dr Thaer Sabri, az elektronikus valutákat képviselő társaság képviselője. „Az ágazat támogatja a pénzügyekkel történő visszaélések elleni szabályozást.”

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.