Emőke
-4 °C
9 °C

Az AfD EP-képviselője kiállt Frauke Petry botrányos kijelentése mellett

2016.02.01. 12:54

A német rendőröknek szükség esetén fegyverrel kell megakadályozniuk az illegális határátlépést - mondta a Mannheimer Morgen című lap hétvégi számában Frauke Petry, a jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD) vezetője, belengetve a lőfegyver használatának lehetőségét is.

Beatrix von Storch, az AfD egyik helyettes vezetője és európai parlamenti képviselője egy közösségi portálon írt bejegyzésében felkarolta Frauke Petry elképzelését és hangsúlyozta: "támadó" mindenki, aki nem hajlandó megállni a határon, a "támadók ellen pedig védekezni kell" – írja az MTI.

Hozzátette: Ausztria biztonságos ország, ezért nincs ok arra, hogy bárki is "erőszakos módon keljen át határunkon". A bejegyzéshez fűzött megjegyzések egyikében az áll:

Vajon fegyveres erőszakkal akarjátok megakadályozni gyerekes nők belépését a zöldhatáron?

Igen.

- válaszolta a megjegyzésre az EP-képviselő. Később újabb bejegyzést írt, amelyben "tisztázásként" kifejtette, hogy "alapvetően" ellenzi a gyermekek elleni erőszakot, és úgy véli, az "erőszak a legeslegutolsó eszköz".

Hadilábon a jogállammal?

A 2013-ban alapított AfD országos választói támogatottsága a legutóbbi, január végén készült mérések szerint 10 és 13 százalék között van. A párt a 2013-ban tartott Bundestag-választáson nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, a szavazatok 4,7 százalékát szerezte meg.

A CDU/CSU jobboldali pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) Bundestag-frakciójának vezetője, Thomas Oppermann úgy vélte, hogy az AfD vezetője hangulatot akar kelteni a menekültek ellen, és az egykori NDK területén fekvő Drezdából származó politikus kijelentése az NDK-s pártállami időket idézi. Frauke Petry felvetése a keletnémet határőrségnek kiadott tűzparancsra emlékeztet, és Erich Honecker néhai keletnémet pártvezető volt "az utolsó német politikus, aki lövetett menekültekre" - mondta Thomas Oppermann.

Az SPD elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár egy vasárnapi nyilatkozatában hangot adott annak a kétségének, hogy az AfD elfogadja-e a szabad és demokratikus német berendezkedést, és úgy vélte, hogy az alkotmányvédelmi hatóságnak megfigyelés alá kellene vennie a pártot.

Hasonlóan nyilatkozott az ellenzéki Zöldek vezető belügyi szakpolitikusa, Volker Beck is, aki szerint Frauke Petry felvetése azt jelzi, hogy az AfD "hadilábon áll a jogállammal" és "igazán veszélyes".

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.