Letöltendő börtönbüntetésre ítélték a volt román EP-képviselőt

2016.02.24. 14:23
A román legfelső bíróság három év, három hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Adrian Severin volt európai parlamenti képviselőt, aki vállalta, hogy százezer euró csúszópénz ellenében törvénymódosító javaslatokat nyújt be az EP szakbizottságaiban. Az első fokú ítéletet az MTI szerint kedden késő este tett közzé honlapján a bíróság.

Adrian Severint - aki 1997-ben román külügyminiszter is volt - más EP-képviselőkkel együtt a brit Sunday Times újságírói környékezték meg 2011-ben, akik állobbistákként

 
100 ezer eurót ajánlottak neki a törvénymódosító indítványok benyújtása ellenében.

A szociáldemokrata politikus kezdeti munkájáért 12 ezer eurót fel is számolt megbízóinak.

Az ügy kipattanását követően az EP szocialista frakciója kizárta soraiból Severint, bár a román képviselő visszautasította a vádat, mondván, hogy nem sértette meg a törvényeket. Saját pártja, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) is kizárta, és követelte, hogy mondjon le mandátumáról, de a képviselő nem volt hajlandó erre.

Adrian Severin a közösségi oldalán tett bejegyzésében förtelmesnek minősítette az ítéletet, nemcsak a vélelmezett és fenntartott ártatlanságához, hanem a bírákkal szembeni elvárásokhoz viszonyítva is. Úgy vélte: elvárható lett volna a bíráktól, hogy "ne tegyék Románia vállára egy meg nem érdemelt szégyen terhét". 

Hozzátette:

Úgy tűnik, hogy az újságírói csínnyel kezdődött történet most bírósági csínnyel folytatódik.

Nyomatékosította: senki se számítson a gyávaságára, fellebbez az ítélet ellen, és a végsőkig kitart ártatlansága mellett.

Adrian Severin egyike volt azon négy EP-képviselőnek, akit a The Sunday Times munkatársai 2011 márciusában állobbistaként megkörnyékeztek, és akiknek pénzt ajánlottak fel. A vesztegetési ügy további érintettjeit, Ernst Strasser osztrák EP-képviselőt hároméves börtönbüntetésre, Zoran Thaler szlovén képviselőt pedig két és fél éves börtönbüntetésre ítélték hazájában. Pablo Zalba Bidegain spanyol EP-képviselő ügyében eddig nem született ítélet.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Tippek
  • Árfolyam