Emőke
-4 °C
9 °C

Sógor Csaba: Nem lehet a kisebbségi kérdést szőnyeg alá söpörni

2016.02.24. 19:01
Az anyanyelv világnapjához kapcsolódóan rendezett konferenciát szerdán az Európai Parlamentben Sógor Csaba (RMDSZ) európai parlamenti képviselő, aki a rendezvénnyel arra hívta fel az unió figyelmét, hogy nem lehet a kisebbségi kérdést szőnyeg alá söpörni.

A képviselő az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a konferencián Szlovákia, Románia és olyan a tagságra pályázó uniós országok, mint Szerbia és Ukrajna kisebbségi kérdései kerültek terítékre.

A kerekasztal beszélgetésen Veress Emőd erdélyi ügyvéd, egyetemi tanár az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának helyzetéről beszélt, Szigeti Enikő, a szintén erdélyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) vezetője főként a közigazgatásban tapasztalt kisebbségi nyelvhasználati nehézségekről tartott beszámolót.

A konferencián résztvevők arról beszéltek, hogy a kisebbségi kérdés nem csak az unióhoz újonnan csatlakozott országok sajátja, hanem számos régi tagállam is küzd hasonló problémákkal.

Ezzel kapcsolatban Sógor Csaba úgy nyilatkozott, hogy az EU még nem értette meg azt, hogy a kisebbségek ügyének megnyugtató rendezése előnyt jelente nem csak az adott ország, de az unió egésze számára. Noha az Európai Unióban fontos kérdés a kisebbségek ügye, történelmi örökségekből kifolyólag mégis a félelem vezeti a döntéshozókat - vélekedett a képviselő.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.