Ágnes
-1 °C
2 °C

Fellépne az EP a háziállat-csempészet ellen

2016.02.26. 08:35
Az Európai Parlament megosztaná a nemzeti nyilvántartások adatait.

Az Európai Parlament február 25-én a macskák és kutyák nyilvántartásainak uniós szintű adatmegosztását kérte a gyakran rosszul tenyésztett és betegségeket terjesztő háziállatok illegális kereskedelme ellen. A háziállat-csempészet, beleértve a vad és egzotikus állatokét is, egyre gyakrabban kötődik a szervezett bűnözéshez és közegészségügyi kockázatot is jelent, mondták a képviselők.

A Parlament a nem kötelező erejű állásfoglalásában arra hívja fel a Bizottságot, hogy biztosítsa: minden tagállam rendelkezzen egymással kompatibilis macska- és kutyanyilvántartásokkal, valamint fontolja meg ilyen nyilvántartások felállítását más háziállatoknál is. A képviselők szerint a háziállatok regisztrációja és az adatok uniós megosztása csökkentené az okirat-hamisítás és illegális kereskedelem mértékét, valamint segítené a kitört betegségek forrásának visszakeresését, és az állatokkal szembeni rossz bánásmód kezelését.

Az állásfoglalás megjegyzi, hogy számos tagállam rendelkezik a kedvtelésből tartott állatok azonosítására és nyilvántartására szolgáló kötelező rendszerrel, azonban eltérések vannak abban, hogy milyen állatokról milyen információkat tárolnak. Emiatt az összes nemzeti nyilvántartást kompatibilissé kellene tenni, a képviselők szerint. Az állatok tulajdonosaira és eladóira vonatkozó személyes adatok megfelelő védelméről is gondoskodni kell, szögezték le.

A Parlament azt is kéri a Bizottságot, hogy fogadjon el határozott és hatékony intézkedéseket a kedvtelésből tartott állatok, köztük a tartott vadon élő állatok illegális kereskedelme ellen. Ezek gyakran rosszul tenyésztettek, gyengén szocializáltak és fokozottan ki vannak téve a betegségek kockázatának, állapítja meg az állásfoglalás. Az elmúlt évtizedekben megjelent új emberi betegségek hetven százaléka állati eredetű volt.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.