Tarabella az iskolatej és –gyümölcs programokról: Minden nap egy alma

2016.03.05. 10:34
Összevonja az iskolatej- és iskolagyümölcs-programot az EU, amelyek célja, hogy friss zöldséget, gyümölcsöt és tejet biztosítson a gyermekek számára az oktatási intézményekben. Az Európai Parlament kiemelten fontosnak tartja a megfelelő finanszírozást és oktatást. Az új programról hétfőn vitázik és kedden szavaz a plenáris. A belga szocialista Marc Tarabella parlamenti jelentéstevőnek egy egészen egyszerű tanácsa van mindenki számára: az EP tájékoztatási irodája készített vele interjút.

Hogyan látja az új, összevont iskolatej- és iskolagyümölcs-program finanszírozását?

Az iskolatej-program költségvetését megemeltük évi 20 millió euróval. Újra kellett gondolnunk a rendszert, hogy az új tagállamoknak, például Horvátországnak több forrást biztosítsunk, ugyanakkor a programot már régóta működtető országok se járjanak rosszul.

Objektív szempontokat határoztunk meg, így gondoskodunk a források igazságosabb elosztásáról is, a hat és tíz év közötti gyermeke száma mérvadó például.

Azt a tendenciát látjuk, hogy egyre csökken a tejtermékek, a zöldségek és gyümölcsök ára a piacon. Segítheti ez a program a gazdákat, hogy magasabb áron adhassák el termékeiket?

Az orosz embargonak számos negatív hatása van. A program segítheti a gazdákat, de nem szabad elfelejtenünk, hogy nem egy óriási összegről beszélünk. Az iskolatej- és iskolagyümölcs-programra szánt forrás a közös agrárpolitika éves költségvetésének mindössze 0,5 százalékát teszi ki.

Más piacok után is kell néznünk, de az elsődleges cél az, hogy az országon belül növeljük az igényt a gyümölcsökre, zöldségekre és a tejre. Mind a 24 tagállamra igaz, hogy nincs túl nagy igény a friss gyümölcsök és zöldségek iránt. Ha növeljük a keresletet, azzal az egészségnek is jót teszünk.

Marc Tarabella
Marc Tarabella
Fotó: europarl.europa.eu

Az EP nagyon fontosnak tartja a programok oktatási oldalát is. Mit jelent ez pontosan az iskolákra nézve?

Nem írjuk elő pontról pontra, hogy mi a teendő. Semmi sem Brüsszelben dől el, a tagállamok hatóságai gondoskodnak az oktatásról.

Az oktatási program része lehet például, hogy ellátogatnak a gyermekekkel egy gazdasághoz. A legtöbb gyermek úgy issza a tejet, hogy nem is tudja, hogyan készül. Ezzel összekapcsolhatnánk a keresletet és a kínálatot.

Ön hogyan állítaná össze az iskolai menüket?

Télen valószínűleg mindenképpen lenne valamilyen zöldségekből álló leves, az nagyon fontos.

Önnek mi a kedvenc gyümölcse?

Én mindig igyekszem enni egy almát reggeli és ebéd között. Minden nap egy alma, az orvost távol tartja.

Az Európai Parlament és a Tanács előzetes megállapodást kötött az új az iskolatej- és iskolagyümölcs-programról. A Parlament következő lépésként plenáris ülésen szavaz róla.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Hírek